Uvodna riječ



Smotra novog talijanskog filma stigla je do svog VIII izdanja te i ove godine odabranim filmovima različitih žanrova i raznovrsnih tema predstavlja talijansku stvarnost.

Pregled obuhvaća sveukupne društvene promjene, ključne trenutke novije talijanske povijesti te osjećaje i emocije u interpretaciji glumaca velikog iskustva, kao što je Toni Servillo u Živjela sloboda (Viva la libertà) Roberta Andòa, ali i debitanata poput mlade glumice Sare Podda u filmu Salvatorea Mereua Prelijepi leptiri (Bellas mariposas), snimljenog po romanu sardinijskog pisca Sergia Atzenija.

Raznovrsnim isječcima iz današnjeg života autori i glumci stvaraju mozaik suvremenosti u kojem će se gledatelj odraziti, tvoreći tako magičan odnos umjetnika i publike kojoj se obraća, dokazujući pritom vitalnost talijanske kinematografije kroz novu kreativnu energiju.


Ovogodišnja manifestacija će se, kao i obično, osim u Zagrebu održati u Rijeci i Splitu, uz proširenje na novo sjedište - Osijek, koji se po prvi put uključuje u Smotru, nudeći tako hrvatskoj publici još jedno mjesto susreta s talijanskom najsuvremenijom filmskom produkcijom.


Želim se zahvaliti svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog projekta: hrvatskim prijateljima iz zagrebačkog kina Tuškanac, riječkog Art-kina, splitske Kinoteke Zlatna vrata, osječkih Kinematografa, umjetničkom direktoru Smotre Paulu Minutu i Banco Popolare Croatia koji je i ove godine podržao manifestaciju te naposljetku, kao i uvijek - publici kojoj je namijenjen naš rad. (Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu)