Žanrovski svjetovi Alejandra Amenábara u kinu Tuškanac

Kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj od 30. rujna do 2. listopada prikazuje retrospektivu filmova španjolskog redatelja, scenarista i skladatelja Alejandra Amenábara. Publika će moći pogledati njegova djela Teza (1996), Otvori oči (1997), Uljezi (2001), Život je more (2004) i Agora (2009), a uoči prve projekcije uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu održat će filmolog, dr. sc. Tomislav Brlek.

Program nazvan Žanrovski svjetovi Alejandra Amenábara počinje u četvrtak, 30. rujna autorovim najpriznatijim filmom, sjajnom biografskom dramom Život je more (2004), nagrađenom Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film s neengleskog govornog područja. Djelo je temeljeno na istinitoj priči o životu Ramóna Sampedre koji je kao mladić slomio kralježnicu, a tumači ga Javier Bardém koji je za iznimno suptilnu i sugestivnu ulogu nagrađen kao najbolji europski glumac. Riječ je o emotivnom djelu u kojem su vrlo vješto izbjegnuti melodramski klišeji.

Publika će moći pogledati i Amenábarov prvi dugometražni film, izuzetno uspjeli horor-triler Teza (1996), ovjenčan sa sedam prestižnih španjolskih filmskih nagrada Goya. Film je u vrijeme premijere doživio veliki kritičarski i komercijalni uspjeh, a glumačka postava koju čine Ana Torrent, Fele Martínez i Eduardo Noriega ostavila je dojam dobro uigranog trija. U metafilmičnoj cjelini redatelj je inteligentno i intrigantno komentirao španjolsku filmsku industriju, holivudski utjecaj na nju, prirodu horora kao žanra te snuff filmove. 

Kino Tuškanac prikazat će i psihološku dramu s elementima trilera Otvori oči (1997), jedno od najintrigantnijih ostvarenja ne samo u dosadašnjoj Amenábarovoj karijeri, nego i u kontekstu europskog filma s kraja 1990-ih. Riječ je o izuzetno atmosferičnoj cjelini povremeno hipnotičke snage, u  kojoj se filmska stvarnost i snovi prepleću toliko skladno da je praktički nemoguće razlučiti jedno od drugog. Film nagrađen počasnim priznanjem na festivalu u Berlinu nose odlične glumačke interpretacije Eduarda Noriege i Penélope Cruz.

Zahvaljujući uspjehu tog filma, Amenábar je potom uspio realizirati međunarodno produciranu  horor-dramu Uljezi (2001), s izvrsnom Nicole Kidman u glavnoj ulozi. Film je ovjenčan nagradama Goya u osam kategorija, uključujući najbolji film, redatelja, izvorni scenarij i fotografiju. Izuzetno uspjelo ostvarenje podjednako osvaja naglašeno sugestivnim tjeskobnim ozračjem i maestralnim gradiranjem dramske tenzije, kao i promišljenošću i ambicioznošću kojima autor kreira priču, likove i njihove međusobne odnose. 

Zadnji autorov film koji će kino Tuškanac prikazati je biografska drama Agora (2009), raskošno producirano djelo u kojem je glavnu ulogu odigrala Rachel Weisz. Smatrajući da je znanstvenica Hipatija danas nepravedno zaboravljena, Alejandro Amenábar je odlučio snimiti film kojim će, govoreći o drevnoj prošlosti, očekivano progovoriti i o današnjem vremenu. Vjerski ratovi, „sukob civilizacija“, odnos religije i znanosti, nedostatak sluha za napredne ideje i vizije, sve su to i danas aktualne teme, baš kao i naglašena feministička nota kojom je obilježena priča o Hipatiji.