Bajka

Skazka, eksperimentalni, animirani, Rusija, Belgija, 2022 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

REŽIJA: Aleksandr Sokurov

Bajka

ULOGE:
Alexander Sagabashi,
Vakhtang Kuchava,
Fabio Mastrangelo,
Lothar Deeg,
Tim Ettelt,
Pascal Slivansky

SCENARIJ:
Aleksandr Sokurov

GLAZBA:
Murat Kabardokov

Sadržaj:

Prvi film Aleksandra Sokurova nakon sedmogodišnje cezure ujedno je i njegov prvi okušaj u žanru animiranog filma, ali dakako na njegov specifičan način. Muškarci koji su okusili nesputanu moć i svojim nepodopštinama obilježili dvadeseto stoljeće, poput Hitlera (Moloh, 1999), Lenjina (Taurus, 2001) i Hirohita (Sunce, 2005), česti su protagonisti Sokurovljeve filmografije. Ovom prigodom okuplja nekolicinu njih ispred Vrata raja (!).

Snimljena bez ikakve podrške ruske vlade, fantastično-eksperimentalna Skazka prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u Čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona.

Stari majstor na vrlo intrigantan način koristi nove digitalne tehnologije – inovativnost je ovdje u službi arhaične bajke rađene u stilu piktorijala: silovite i razorne povijesne ličnosti razmjenjuju naizgled banalne tračeve i doskočice, rezimiraju svoje ideološke premise i izražavaju divljenje za šešire nedavno preminule Queen Lizzie, koja se nije stigla pridružiti ovom muškom društvancu. U jednom trenutku netko kaže „Ostavi komuniste na miru, žao mi ih je.“ Ambijentirani su u limb nacrtan u maniri jednog Dürera ili Piranesija; i tako besciljno lutaju po nadrealnom, danteovskom krajoliku koji je baziran na ruševinama stare Europe.

Mrtvi su mrtvi, žrtve su bezimene, a njihovi krvnici imaju priliku izraziti svoj pledoaje onostranim silama. Sve je zaboravljeno, svima je oprošteno – izgleda da nas povijest ničemu nije naučila, svi postupci su iznivelirani, a grijesi neokajani – i to je možda najveća provokacija koju Sokurov isporučuje u svojoj 72. godini, okupljajući pale moćnike u ovoj oporoj dvadesetostoljetnoj bajci. (DP)

Nagrade i festivali
Locarno Film Festival (2022) – svjetska premijera; Seville European Film Festival (2023); Festival autorskog filma (2022)

 

Ulaznice za projekciju 17. 06. u 19:00 moguće je kupiti online OVDJE ili na blagajni KIC-a sat vremena prije početka.

c/b i boja, 78'

Trailer