Casa Susanna

dokumentarni, Francuska, SAD, 2022

REŽIJA: Sébastien Lifshitz

Casa Susanna

SCENARIJ:
Sébastien Lifshitz

FOTOGRAFIJA:
Paul Guilhaume

MONTAŽA:
Tina Baz

Sadržaj:

U kasnim 1950-ima, kada je drag bio kazneno djelo u većini američkih država, slikovita drvena kuća ukopana u prostranom okruženju planina Catskill stajala je kao sigurno utočište za pojedince koji su prethodno bili prisiljeni živjeti dvostrukim životom. Casa Susanna, nazvana po svojoj vlasnici Susanni Valenti, bila je vikend destinacija, gdje su se gosti mogli prepustiti raznim aktivnostima (kao što su vrtlarenje ili poduke o šminkanju) dok su istraživali i izražavali svoj rodni identitet bez straha od osude. Ili prijetnje nasiljem. 

Priča filma Casa Susanna gradi se na sjećanjima Kate i Diane, danas osamdesetogodišnjakinja, koje kao svjedokinje vremena dijele svoja iskustva protkana izvanrednom zbirkom arhivskih materijala. Susanna je bila sklona opisati kuću kao utočište za heteroseksualne muškarce koji su se voljeli preoblačiti u žene, a mnogi posjetitelji dovodili su i svoje supruge. No Kate i Diana opisuju kompleksniji spektar osobnih putanja među posjetiteljima koji su nastojali bolje razumjeti sebe u vremenu kada je rodna nenormativnost donosila ogromne rizike – od izopćenja, ucjena, kaznenog progona, a nerijetko i gore. Film ne ignorira te nevolje, ali im ne dopušta da postanu dominantna priča. Umjesto toga, u sentimentalno filmsko putovanje u Catskills utkani su radost, prihvaćanje i kreativnost kojima je Casa Susanna bila domaćin.

Nakon prethodnih dokumentiranja trans života na platnu u hvaljenim filmovima Bambi Mala djevojčica (HRFF 2020.), Sébastien Lifshitz stvorio je bogato teksturiran, uzbudljiv portret revolucionarnog queer prostora i izvanrednih ljudi koji ga nastanjuju.

Nagrade i festivali: Nominacija za nagradu “Queer Lion”, Venice Film Festival 2022.; Nominacija za nagradu “Grierson”, London Film Festival 2022.; Nominacija za nagradu publike, Ghent International Film Festival 2022. 

Titlovi: hrvatski

Projekcija se održava u suradnji s programom Queer MoMenti udruge Domino, u sklopu Queer Zagreb Sezone.

boja, 97’