Desperado

akcijski, SAD, 1995 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Robert Rodriguez

Desperado

ULOGE:
Antonio Banderas,
Salma Hayek,
Joaquim de Almeida,
Steve Buscemi,
Cheech Marin,
Danny Trejo

SCENARIJ:
Robert Rodriguez

FOTOGRAFIJA:
Guillermo Navarro

GLAZBA:
Los Lobos

MONTAŽA:
Robert Rodriguez

KOSTIMI:
Graciela Mazón

Sadržaj:

U meksičkom baru Amerikanac Buscemi priča o masakru u drugom baru kojem je svjedočio i koji je počinio Meksikanac čiji je gitarski kovčeg bio pun oružja. Posjetitelji bara nezainteresirani su za njegovu priču sve dok ne spomene ime zloglasnog narko bossa Buchoa.

U međuvremenu gitarist zvan El Mariachi sanja o susretu s Mocom, Buchoovim podređenim koji je ubio El Mariachijevu voljenu djevojku i ranio ga u lijevu ruku, onemogućivši ga da ikad više svira. Buscemi nekadašnjeg gitarista budi iz sna i požuruje ga da nastavi potragu za Buchoom…
 

Tri godine nakon senzacije koju je 1992. izazvao svojim ultraniskobudžetnim, sa samo sedam tisuća dolara gerilski snimljenim dugometražnim prvijencem El Mariachi, Robert Rodriguez ostvario je drugi dio svoje buduće Meksičke trilogije, Desperado (treći dio je Bilo jednom u Meksiku iz 2003.). Ideju o trilogiji dao mu je Quentin Tarantino, podsjetivši ga na slavnu špageti vestern trilogiju Sergia Leonea Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, ružan, zao.

Dok je El Mariachi bio de facto amaterski film koji je mogao izazvati simpatije zbog svog entuzijazma, ali teško da je ozbiljnijeg gledatelja mogao oduševiti kvalitetom, Desperado je rađen s vrlo solidnim budžetom i pod okriljem velike hollywoodske kompanije Columbia, a ponajviše se pamti po prvoj samostalnoj glavnoj ulozi omiljena Almodovarova glumca Antonija Banderasa u filmu jednog američkog major studija (tri godine prije glavnu je ulogu u Kraljevima mamba dijelio s prvopotpisanim Armandom Assanteom), te po probojnom nastupu dotad međunarodno nepoznate Salme Hayek u glavnoj ženskoj ulozi novog junakova ljubavnog interesa i partnerice u borbi sa zločincima.

Film se odlikovao i elaboriranim te vrlo stiliziranim scenama nasilja, od kojih su mnoge morale biti kraćene kako bi od cenzorske komisije dobio 'prolaznu' oznaku R umjesto prvotno dodijeljene mu 'pornografske' NC-17. Zgodna je dosjetka da kultni glumac nezavisnih filmova Steve Buscemi glumi lik koji nosi njegovo prezime, a cameo rolu zabilježio je i sam Tarantino. Kritika je Desperado primila podijeljeno, uglavnom primijetivši da je prepun stila, ali da mu kritično manjka sadržaja. 

Autor komentara: Damir Radić

boja, 104'

Trailer