Dogodilo se jedne noći

It Happened One Night, igrani, komedija, SAD, 1934

REŽIJA: Frank Capra

Dogodilo se jedne noći

ULOGE:
Clark Gable (Peter Warne),
Claudette Colbert (Ellie Andrews),
Walter Connolly (Andrews),
Jameson Thomas (King Westley)

SCENARIJ:
Robert Riskin (prema priči Samuela Hopkinsa Adamsa)

FOTOGRAFIJA:
Joseph Walker

GLAZBA:
Howard Jackson

MONTAŽA:
Gene Havlick

Sadržaj:

Milijunaševa buntovna kći Ellen Andrews, zvana Ellie, protivno očevoj volji udala se za pilota i plejboja Kinga Westleyja. Otac želi da se taj brak poništi znajući da je Westley zainteresiran samo za novac, no Ellie pobjegne s njegove jahte u Miamiju te se ukrca na autobus i krene put New Yorka kako bi se tamo pridružila suprugu.

Na putu upozna samouvjerenog novinara Petera Warnea, koji joj isprva nije simpatičan, ali se njih dvoje ipak odluče udružiti – on će njoj pomoći da izbjegne detektive koje je njezin otac poslao da je pronađu, a ona će njemu dati ekskluzivu na priču o odbjegloj bogataškoj nevjesti, kojom će se on proslaviti. Međutim, prvotni čisti interes s vremenom biva prožet i neočekivanim emocijama…

Dogodilo se jedne noći prvi je u nizu filmova kojima je Frank Capra tokom 1930-ih postao autorski najznačajnije ime hollywoodske kinematografije i neupitni klasik svjetskog filma. Riječ je o, po većinskom sudu, najboljoj romantičnoj komediji svih vremena i prototipskom ostvarenju za podžanr screwball komedije (karakteriziraju je takozvani rat spolova i 'oštri' dijalozi), te prvom, zamalo i jedinom filmu koji je osvojio pet takozvanih glavnih Oscara – za najbolji film, režiju, (adaptirani) scenarij te glavnu mušku i žensku ulogu (poslije je to uspjelo još samo Letu iznad kukavičjeg gnijezda i Kad jaganjci utihnu).

Također, radi se i o takozvanom filmu ceste, jednom od najboljih ikad snimljenih, iako je nastao desetljećima prije nego što je ta vrsta filmova ušla u modu. Zanimljivo je da studio Columbia, koji je film proizveo, nije od njega imao velika očekivanja. Francuskinja Claudette Colbert još nije bila hollywoodska zvijezda, a Clark Gable zvijezdom je tek postao, uostalom ni on ni ona nisu bili prvi izbor za svoje uloge. No dali su savršene izvedbe u sjajno režiranom filmu izuzetne atmosfere koji je odmah dobio velikom većinom pozitivne kritike, ali u prvom krugu distribucije ostvario je prosječne rezultate; tek kad se našao u mnogobrojnim provincijskim kinima publika ga je masovno prigrlila i učinila jednim od najvećih hitova u povijesti Columbije.

Inače, Colbert i Gable nisu bili zadovoljni scenarijem Roberta Riskina, nastalim prema priči Noćni autobus Samuela Hopkinsa Adamsa, pa je Riskin svoj tekst mijenjao kako bi eliminirao njihove prigovore, a Colbert je jedva pristala raditi s Caprom jer njihova prethodna suradnja na nijemom filmu Za Mikeovu ljubav (1927.) završila je najneuspjelijim ostvarenjem njezine karijere.

Dogodilo se jedne noći u kina je pušten samo četiri mjeseca prije novog cenzorskog koda pa je bilo moguće da u njemu opstanu uskoro nedopuštene scene poput Elliena autostopiranja razgolićavanjem duge lijepe noge (Colbert isprva tu scenu nije željela snimiti smatrajući je „nedostojnom dame“, ali kad je vidjela dublericu koja ju je trebala zamijeniti predomislila se, zaključivši da ona sama ima ljepše noge te da bi bilo loše po nju da publika misli da ima manje lijepe noge poput dotične dublerice).

Također, antologijska je scena zajedničkog svlačenja za spavanje, to jest presvlačenja u pidžame u bungalovu koji je Peter pregradio stavljajući deku između njihovih kreveta. Godine 1993. Kongresna knjižnica uvrstila je Dogodilo se jedne noći u američki Nacionalni filmski registar kao djelo od posebnog kulturnog, povijesnog ili estetskog značaja.

c/b, 105'

Trailer