Fitzcarraldo

igrani, avanturistički, drama, Zapadna Njemačka, 1982

REŽIJA: Werner Herzog

Fitzcarraldo

ULOGE:
Klaus Kinski (Brian Sweeney Fitzgerald - 'Fitzcarraldo'),
Claudia Cardinale (Molly),
José Lewgoy (Don Aquilino),
Miguel Ángel Fuentes (Cholo),
Paul Hittscher (kapetan),
Huerequeque Enrique Bohorquez (Huerequeque),
Grande Otelo

SCENARIJ:
Werner Herzog

FOTOGRAFIJA:
Thomas Mauch

GLAZBA:
Popol Vuh

MONTAŽA:
Beate Mainka-Jellinghaus

Sadržaj:

Peru na samom početku 20. stoljeća. Irac Brian Sweeney Fitzgerald, kojeg Indiosi zovu Fitzcarraldo, opsesivni je ljubitelj opere koji mašta o izgradnji veličanstvene zgrade opere usred negostoljubive amazonske prašume. Da bi to i ostvario, Fitzcarraldo je spreman da uz pomoć privržene ljubavnice Molly, vlasnice lokalnog bordela, poduzme i nemoguće. Želeći pod svaku cijenu usred prašume izgraditi operu u kojoj će on i Molly moći pogledati opernu izvedbu s velikim Enricom Carusom u glavnoj ulozi, Fitzcarraldo je odlučan prijeći put od dvije tisuće kilometara. Da bi realizirao taj poduhvat zadužit će se kod lokalnog tajkuna te kupiti parobrod, unajmiti ekipu i krenuti na plovidbu Amazonom. No kad Indiosi svojim bubnjevima prestraše njegovu ekipu koja se razbježi, Fitzcarraldo će ostati samo s kapetanom parobroda, kuharom i tehničarom. Ipak, ubrzo uspije nagovoriti Indiose da rade za njega, a u tome uspije glumeći da je izaslanik samog Boga te Indiosima na gramofonu puštajući Carusove operne izvedbe. A prede njima je zadatak koji se čini nemogućim ostvariti, jer parobrod mase 300 tona moraju prebaciti preko planine te doći do dotad neplovne rijeke i u prašumi otvoriti trgovinu kaučukom.

Pustolovna drama za koju je scenarist i redatelj Werner Herzog (I patuljci počinju mali, Tajna Kaspara Hausera, Nosferatu, vampir noći) na festivalu u Cannesu 1982. godine nagrađen kao najbolji redatelj, dok je film godinu kasnije nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma te za nagradu BAFTA u kategoriji najuspjelijeg filma s neengleskog govornog područja, površno se temelji na istinitim događajima protagonist kojih je bio bogati i utjecajni peruanski proizvođač gume Carlos Fermin Fitzcarrald. Četvrti Herzogov zajednički projekt s ekscentričnim glumcem Klausom Kinskim (Aguirre, gnjev božji, Nosferatu, vampir noći, Woyzeck), s kojim je redatelj imao buran i kompleksan odnos koji je opisao i dokumentirao u dokumentarnom filmu Moj najdraži neprijatelj iz 1999. godine, tijekom realizacije je bio praćen brojnim problemima. U filmu koji je sniman u vrlo teškim uvjetima na autentičnim lokacijama u peruanskoj prašumi glavne su uloge isprva bile dodijeljene Jasonu Robardsu i Micku Jaggeru, da bi se Robards razbolio kad je snimanje već dobrano odmaklo, a Jagger je u isto vrijeme, nakon što je snimljeno oko 40 posto predviđenog materijala, angažman otkazao zbog drugih obveza. Stoga je Herzog krenuo ispočetka, ovaj put s Kinskim u naslovnoj roli, pri čemu je prvotna dva lika koja su trebali tumačiti Robards i Jagger pretvorio u jedan. Parobrod je preko planine i kroz prašumu prebačen bez korištenja specijalnih efekata, a film je snimljen na engleskom jeziku, jer većina glumaca nije znala njemački. Djelo superiornog poetičnog vizualnog prosedea, koji do izražaja osobito dolazi u sekvencama prebacivanja parobroda preko planine, odlikuje sjajno postuliranje lika protagonista kao čovjeka s (auto)destruktivnom opsesijom, koji vođen strašću za sebe želi izgraditi fiktivni svijet u kojem bi mogao ostvariti svoje snove. U filmu impresivne fotografije nagrađivanog njemačkog snimatelja i čestog Herzogova suradnika Thomasa Maucha (Znaci života, I patuljci počinju mali), u kojem je izvrsnu ulogu ostvarila i Claudia Cardinale (Rocco i njegova braća, Bilo jednom na Divljem zapadu, Osam i po), Herzog se na vrlo intrigantan način bavi motivom zapadnjačkog kolonijalizma i proturječjima koja obilježavaju zapadnu civilizaciju.

Uoči projekcije u utorak, 1. rujna u 19 sati, uvodnu riječ o Herzogovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj Goran Dević.

boja, 158'

Trailer