Glup i gluplji

Dumb and Dumber, komedija, 1994

REŽIJA: Peter Farrelly

Glup i gluplji

ULOGE:
Jim Carrey,
Jeff Daniels,
Lauren Holly,
Mike Starr,
Karen Duffy,
Charles Rocket

SCENARIJ:
Peter Farrelly,
Bennett Yellin,
Bobby Farrelly

FOTOGRAFIJA:
Mark Irwin

GLAZBA:
Todd Rundgren

MONTAŽA:
Christopher Greenbury

Sadržaj:

Vozač limuzine Lloyd Christmas i voditelj putujućeg frizerskog salona za pse Harry Dunne najbolji su prijatelji, ali i prilično osebujni momci. Obojica žive u gradu Providenceu u Rhode Islandu, ni za jednog se ne može reći da je osobito bistar, a ono što ih najviše povezuje je vrlo neobičan smisao za humor.

Lloyd i Harry neprestano izvode različite psine i smišljaju kojekakve ludorije, i zapravo se ponašaju poput nezrelih i neodgojenih dječaka kojima je sve dopušteno. No kad Lloyd jednog dana u limuzinu kao klijenticu primi izuzetno privlačnu djevojku Mary, on ni ne sluti da će mu to prilično promijeniti život.

Mary treba prijevoz do zračne luke, odakle putuje za Aspen u Coloradu, no Lloyd zna samo to da se u nju snažno zaljubio. Kad ona u zračnoj luci namjerno prije leta ostavi aktovku, Lloyd će u tome vidjeti priliku da ju ponovo sretne. On je odlučan u nakani da na bilo koji način stigne do Aspena i Mary preda aktovku, i vjeruje da ga ništa ne može spriječiti u tome. Kad po dolasku kući kaže Harryju da se spakira jer se obojica sele u Aspen, ovaj spremno na to pristane jer ih ionako muči hrpa neplaćenih računa.

Ono što ih čeka je dugo i uzbudljivo putovanje, te potraga za Mary nakon što stignu u Aspen. Ne znaju, međutim, da je novac u aktovci predviđen kao otkupnina za Maryna otetog supruga, i da će im to obojici dodatno zakomplicirati živote.

 

Godine 1995. nominirana za MTV-jevu filmsku i televizijsku nagradu u tri kategorije, uključujući i onu za najbolju komičnu izvedbu Jima Carreyja, anarhoidna moronska komedija za glavnu ulogu u kojoj je Carrey iste godine nominiran i za Zlatnu malinu u kategoriji najgore nove zvijezde, debitantsko je redateljsko ostvarenje braće Petera i Bobbyja Farrellyja.

Tijekom 90-ih godina i na prijelazu stoljeća braća Farrelly su se kakvoćom neujednačenim. no komercijalno vrlo uspješnim naslovima Glup i gluplji, Kralj svih glavonja, Svi su ludi za Mary i Ja, ja i Irena etablirali kao činilo se neosporni vladari tada nove američke komedije. Njihova uglavnom promišljeno koncipirana i spretno režirana ostvarenja, što osobito vrijedi za hitove Glup i gluplji i Svi su ludi za Mary, obilovala su slikovitim i ekscentričnim karakterima, pomaknutim crnim humorom, stalnim ironijskim i subverzivnim odmakom kao i naglašeno afirmativnim odnosom prema marginalcima i tjelesno hendikepiranima, odnosom maskiranim prividnim grubostima i nerijetko prizemnim duhovitostima.

No, onda se 2005. pojavio hit Junfer u 40-oj tada mladog i darovitog Judda Apatowa, te se tada činilo da je stigao novi kralj holivudske komedije koji je bizarnim zapletima, slikovitim protagonistima i ljubavi prema marginalcima pridodao anarhoidnost i na određeni način oživio duh američkih komedija 70-ih godina prošlog stoljeća.

Istodobno, za braću Farrelly na prijelazu tisućljeća uslijedilo je vidno kreativno posrtanje i drastičan kvalitativni pad njihovih filmova, te su uz određenu iznimku s filmom Ljubav je slijepa naglo omekšali i stali nizati sve bljeđe, nezanimljivije, u svakom smislu benignije i neduhovitije naslove kakvi su kulminirali u posve promašenom nastavku njihova razmjerno kultnog djela Glup i gluplji iz 2014. godine.

Tijekom posljednjih godina braća Farrelly djeluju primarno na televiziji, kao producenti i redatelji, autori su hvaljene humoristične serije Loudermilk i nagrađivane humoristične krimi-serije Trailer Park Boys, no kao filmski scenaristi i redatelji više ne rade zajedno.

Čini se da je Peter Farrelly kao redatelj ambiciozniji, jer ne samo što je 2018. samostalno potpisao odličnu biografsku socijalnu humornu dramu Zelena knjiga: Vodič za život, koja je nagrađena Oscarima za najbolji film, sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali) i izvorni scenarij, nego je i četiri godine kasnije također kao samostalni autor režirao razmjerno zapaženu, ali kod nas nedistribuiranu pustolovnu humornu ratnu dramu The Greatest Beer Ever Run.

Film Glup i gluplji svojedobno je bio veliki hit, s vremenom je stekao i određeni kultni status, i u suštini predstavlja esenciju autorskog pristupa i filmskog humora braće Farrelly. Sve je na broju, od načelno simpatičnih marginalaca i njihove afirmacije, preko ekscentričnih likova i pomaknutog humora do afirmacije osoba s tjelesnim hendikepima i prizemnog humora iza kojeg se krije altruizam. Film nose Jim Carrey, tada mladi komičar kojemu je 1994. godina bila prijelomna u karijeri, jer je nanizao uloge u hitovima Ace Ventura: Šašavi detektiv, Maska te u ovom filmu, i Jeffa Danielsa, glumca koji se podjednako dobro snalazi i u komičnim i u ozbiljnim dramskim ulogama.

Autor teksta: Josip Grozdanić

boja, 106'

Trailer