Katastrofe

Disasters

REŽIJA: skupina autora

Katastrofe

Sadržaj:

Na programu kratkometražnog filma skupnog naziva "Katastrofe" u okviru Animafesta nalaze se sljedeći naslovi: 

 

Dani koji (ni)su prošli / The Days that (Never) Were / Los días que (nunca) fueron

R: Kevin Iglesias Rodríguez, Pedro Rivero
Španjolska, 2021, 11'33''

Tri lika upravo će se zabaviti kao nikad u životu, dok ih ne prekine neobična pojava...

 

Crnilo / Black / Czerń

R: Tomasz Popakul
Japan, Poljska; 2016, 14'

Crnilo je priča o dvojici astronauta zarobljenih na svemirskoj postaji u orbiti uslijed atomskog rata koji je iznenada buknuo na Zemlji. Izgubili su svaki kontakt sa Zemljom, a pokušaj komunikacije s bazom ili bilo kim drugim je propao. Jedino što mogu jest gledati atomske eksplozije na površini Zemlje i zajedno pokušati preživjeti.

 

Avarya

R: Gökalp Gönen
Njemačka, 2019, 20'

Ukrcavši se na svemirski brod u nadi da će pronaći novi nastanjivi planet, čovjek ostaje zarobljen jer robotski nadzornik smatra da nijedan kandidatski planet nije prikladan. Na kraju čovjek pronađe izlaz, no to će samo otkriti mračnu tajnu.

 

909 Odlazak / 909 Depart

R: Uber Eck
Njemačka, 2016, 3'30''

Utemeljen na filozofskom pristupu prema kojemu samoubojstvo bez ikakve nade mora biti spas, film govori o neuspjelom pokušaju čovječanstva da ostavi umiruću Zemlju iza sebe.

 

Astronautov dnevnik / The Astronaut's Journal

R: Marina Belikova
Njemačka, 2016, 5'

„Čovjek je otišao istraživati druge svjetove i druge civilizacije, a da nije istražio vlastiti labirint mračnih prolaza i tajnih odaja te da nije saznao što se nalazi iza vrata koja je sam zapečatio.“ (Stanisław Lem, Solaris)

 

Operacija X-70 / Operation X-70

R: Raoul Servais
Belgija, 1971, 9'30''

Moćna država eksperimentira s novim nervnim plinom koji ne ubija, već otupljuje. Malo plina greškom padne na mirnu zemlju Nebelux gdje se počnu pojavljivati neobične mutacije.

Kao podloga u filmu "Operacija X-70" upotrijebljeni su bakrorezi Marca Ampea. Willy Verschelde prilagodio je dizajn likova kako bi više nalikovali bakrorezu. (R. S.)

 

Skhizein

R: Jérémy Clapin
Francuska, 2008, 13'

Što bi se dogodilo da meteorit težak 150 tona padne na vas? To se, nažalost, upravo dogodilo Henriju. Unatoč tome, on je i dalje tamo. Pa, ne baš sasvim tamo, samo nekoliko centimetara dalje, točnije 91 centimetar od mjesta na kojemu može komunicirati sa svijetom. Ako želi otvoriti vrata, sjesti ili podići slušalicu, morat će to učiniti 91 centimetar dalje.