Naqoyqatsi

eksperimentalni, SAD, 2002 | Mjesto prikazivanja filma: MM Centar (Studentski centar, Savska cesta 25)

REŽIJA: Godfrey Reggio

Naqoyqatsi

SCENARIJ:
Godfrey Reggio

FOTOGRAFIJA:
Russell Lee Fine

GLAZBA:
Philip Glass

MONTAŽA:
Jon Kane

Sadržaj:

Prvi dio. Jezik i prostor oslobađaju put za nadiranje numeričkog koda i virtualne realnosti.

Drugi dio. Natjecanje, pobjeđivanje, slava, tobožnji fair play i ljubav prema novcu postaju najveće vrijednosti – život postaje igra.

Treći dio. Svijet koji jezik više ne može opisati. Rezultat eksplozivnog tempa razvoja tehnologije su rat i civilizacija nasilja.
 

Završni dio eksperimentalne filmske trilogije Qatsi Godfreyja Reggija nosi naslov Naqoyqatsi, što na jeziku Hopi Indijanaca znači - život kao rat. Dok prva dva dijela trilogije, Koyaanisqatsi i Powaqqatsi, propituju moderan život u razvijenim industrijskim zemljama te sukob između industrijalizacije i tradicionalnih načina života, rabeći tehnike slow motiona i time-lapsea, Naqoyqatsi koristi digitalno manipulirane arhivske snimke i kompjuterski generirane prizore kako bi demonstrirao društvenu tranziciju od prirodnog okoliša do onog baziranog na tehnologiji. Sam Reggio proces izrade svog filma nazvao je virtualnim kinom, a kao i u prva dva filma trilogije koristio je soundtrack Philipa Glassa, s tim da je je ovaj put Glassova partitura, neobično za njega, oslonjena na tradicionalniju orkestraciju. Kritika je film primila prilično mlako, suglasivši se da je Naqoyqatsi najslabiji dio Qatsi trilogije.

Autor komentara: Damir Radić

boja, 89'

Trailer