Ne ostavljaj tragove

Zeby nie bylo sladów, povijesna drama, Poljska, Češka republika, Francuska, 2021

REŽIJA: Jan P. Matuszyński

Ne ostavljaj tragove

ULOGE:
Tomasz Zietek (Jurek Popiel),
Sandra Korzeniak (Barbara Sadowska),
Jacek Braciak (Tadeusz Popiel),
Agnieszka Grochowska (Grazyna Popiel),
Robert Wieckiewicz (general Czeslaw Kiszczak),
Tomasz Kot (Kowalczyk)

SCENARIJ:
Kaja Krawczyk-Wnuk (prema reportaži Cezaryja Lazarewicza)

FOTOGRAFIJA:
Kacper Fertacz

GLAZBA:
Ibrahim Maalouf

MONTAŽA:
Przemyslaw Chruscielewski

Sadržaj:

Film temeljen na stvarnim događajima bavi se jednom od najmračnijih epizoda iz komunističke Poljske 1980-ih: politički motiviranim ubojstvom mladog pjesnika Grzegorza Przemyka i montiranim procesom koji je uslijedio. Njegov prijatelj Jurek, jedini svjedok brutalnog premlaćivanja, preko noći je postao državni neprijatelj broj 1. Pokrenut je tada cijeli državni aparat – tajne službe, milicija, mediji i sudstvo nastojali su slomiti Jureka i pojedince bliske slučaju, uključujući Jurekove roditelje i Grzegorzovu majku, poljsku pjesnikinju i aktivisticu blisku demokratskoj opoziciji, Barbaru Sadowsku.

Unatoč pozornosti međunarodnih medija i mirnim prosvjedima tisuća građana koji su se okupili na njegovom sprovodu, ovaj zločin nikada nije dobio zadovoljavajući sudski epilog. Gotovo 40 godina kasnije, koristeći arhivske materijale i memoare svjedoka Cezarya Łazarewicza, redatelj Jan P. Matuszyński i scenaristica Kaja Krawczyk-Wnuk detaljno su rekonstruirali slučaj pretačući ga u univerzalnu priču o opresivnim režimima i njihovim zločinima.

Riječ je o minuciozno režiranom političkom trileru koji gledatelje vodi u najskrivenije zakutke jedne monstruozne birokratske mašinerije. Svjetsku premijeru je imao u službenoj konkurenciji Venecijanskog festivala 2021., a bio je i predstavnik poljske kinematografije u utrci za Oscare 2022.

boja, 160'

Trailer