Nebo, sateliti

igrani, ratna drama, Hrvatska, 2000

REŽIJA: Lukas Nola

Nebo, sateliti

ULOGE:
Filip Nola (Jakov Ribar),
Barbara Nola (Lucija),
Filip Šovagović (major Uzelac),
Rene Bitorajac (zapovjednik),
Leon Lučev (Johnny),
Ivo Gregurević (Škaričić),
Goran Grgić (Senna),
Lucija Šerbedžija (Iva),
Leona Paraminski (Jelena)

SCENARIJ:
Lukas Nola

FOTOGRAFIJA:
Darko Šuvak

GLAZBA:
grupa Legen

MONTAŽA:
Slaven Zečević

SCENOGRAFIJA:
Velimir Domitrović

Sadržaj:

Uoči projekcije, uvodnu riječ o Lukasu Noli i njegovom stvaralaštvu održat će njegov kolega i prijatelj, filmski redatelj Hrvoje Hribar.

Prilikom razmjene zarobljenika tokom Domovinskog rata čovjek bez sjećanja i identiteta, nazvan Jakov Ribar, odvaja se od kolone zarobljenika, prođe kroz minsko polje neozlijeđen i nestane u šumi. Nakon toga hoda kroz ratno područje i upoznaje niz začudnih likova, izdvajajući se od okoline nevinom dobrotom…

Nakon filma Rusko meso, nastalog pod utjecajem postmodernizma, filmom Nebo, sateliti Lukas Nola se, kako su kritičari primijetili, okrenuo od američkih uzora prema ruskima (Andrej Tarkovski) i započeo niz modernističkih filmova zbog kojih u hrvatskoj kinematografiji stoji uz bok još jednog majstora radikalnog modernizma, Vatroslava Mimice. Nolin film odlikuje se prekrasnim vizualnim i montažnim stilizacijama, koje iskorištavaju poetični ambijent delte Neretve, te odsustvom klasične priče i likova. Smatran od mnogih najboljim igranim filmom o Domovinskom ratu, Nebo, sateliti razvija alegorijsku priču o novovjekom mesiji koji biva neprepoznat od okoline u vrtlogu ratnog kaosa. Iako je film uzdignut na kozmopolitsku razinu odnosa između dobra i zla, djelomično posjeduje klišeje o divljim srpskim vojnicima i hrvatskim žrtvama. Film je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatne arene za režiju, fotografiju, kostime i zvuk te nagradu kritike Oktavijan za najbolji film godine, a dobio je i nekoliko međunarodnih nagrada.

boja, 35 mm, 83'