Neke žene

Certain Women, igrani, drama, SAD, 2016

REŽIJA: Kelly Reichardt

Neke žene

ULOGE:
Laura Dern (Laura Wells),
Kristen Stewart (Elizabeth 'Beth' Travis),
Michelle Williams (Gina Lewis),
Lily Gladstone (Jamie),
James LeGros (Ryan Lewis),
Jared Harris (William 'Will' Fuller)

SCENARIJ:
Kelly Reichardt (prema pričama Maile Meloy)

FOTOGRAFIJA:
Christopher Blauvelt

GLAZBA:
Jeff Grace

MONTAŽA:
Kelly Reichardt

Sadržaj:

Livingstone, Montana. Odvjetnica Laura Wells pokušava olakšati talačku situaciju i smiriti svoga nezadovoljnog klijenta Fullera, koji se osjeća prevarenim nagodbom o nadoknadi isplaćenoj mu od tvrtke za koju je radio. Fuller je uzeo za taoca zaštitara te firme, a policija je pozvala Lauru da ga pokuša urazumiti.

Bračni par Gina i Ryan Lewis kreće u izgradnju novog doma, ali otkrivaju napukline u svom odnosu. One kulminiraju nakon razgovora sa starijim muškarcem Albertom, kojeg pokušavaju nagovoriti da im proda svoje zalihe pješčenjaka.

Mlada Jamie radi na ranču i zimi živi tamo u svojevrsnoj izolaciji. Jedne noći uputi se u grad, gdje se slučajno, vođena radoznalošću, nađe na nastavi prava u večernjoj školi koju vodi mlada odvjetnica Beth Travis…

Nakon niza filmova koje je snimila u Oregonu, Kelly Reichardt osjetila je stanovito zasićenje te odlučila promijeniti ambijent. Adaptirala je tako tri priče Maile Meloy smještene u spisateljičinu rodnu Montanu, a za glavne ulogu angažirala prestižna glumačka imena triju generacija – Michelle Williams, s kojom je prethodno dva puta surađivala, Lauru Dern i Kristen Stewart. Iako se svaka od priča bavila odnosima, u središtu su usamljenost i izoliranost koje likovi osjećaju, što redateljica naglašava kadrovima s okvirima vrata, prozorima, ogledalima i arhitektonskim strukturama koje razdvajaju i fragmentiraju njezine likove. Također, sukladno svojim trajnim realističkim težnjama, koristila je lokacijske zvukove poput vjetra i zvižduka vlakova; samo jedna scena u cijelom filmu ima skladanu glazbu. Iako joj se može predbaciti da koristi u to vrijeme već potrošenu narativnu kompoziciju sastavljenu od tri međusobno diskretno povezane priče, Kelly Reichardt i ovaj je put polučila film znatne ljepote, osobito u završnoj storiji o platonskoj ljubavi jedne mlade djevojke za drugu. Neke žene premijerno su prikazane na Sundance Film Festivalu, gdje ih je kritika dočekala zaslužnim laudama, legendarni časopis Cahiers du cinéma izabrao ih je za treći najbolji film godine, a prestižni Village Voice krasnu rolu mlade zaljubljene rančerice Lily Gladstone izabrao je za najbolju sporednu žensku ulogu godine.

boja, 107'

Trailer