Planet

El Planeta, igrani, SAD, Španjolska, 2021

REŽIJA: Amalia Ulman

Planet

ULOGE:
Amalia Ulman,
Ale Ulman,
Chen Zhou,
Nacho Vigalondo,
Saoirse Bertram

SCENARIJ:
Amalia Ulman

FOTOGRAFIJA:
Carlos Rigo Bellver

MONTAŽA:
Katharine Mcquerrey,
Anthony Valdez

Sadržaj:

Igrana konkurencija

Vrckava crna komedija koja istražuje suvremeno siromaštvo, klasne barijere, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri. Leo studira modu u Londonu no nakon očeve smrti prisiljena je vratiti se kući u svoj rodni gradić Gijón, u vjetrovitoj španjolskoj pokrajini Asturias koja je nekoć bila središte industrije ugljena, a sada preživljava od turizma. Ondje se iznova povezuje sa svojom ekscentričnom majkom Marijom, trudeći se da zadrže privid života na visokoj nozi dok im prijeti deložacija.

Minimalistička ibersko-američka komedija o kćerki i majci, koje koriste površnost kao eskapizam, snimljena je uz niski budžet i crno-bijelu fotografiju a svojim lepršavim stilom priziva ranije radove Mirande July i skečeve kultne serije Pa to je fantastično!, ali i nalazi inspiraciju i duhovno srodstvo sa sofisticiranim komedijama Ernsta Lubitscha (Nevolje u raju, Nacrt za život). Filmski prvijenac umjetnice Amalije Ulman poznate po svojim multimedijalnim projektima u kojima prepliće autobiografiju i fikciju inspiriran je njezinim vlastitim odrastanjem i financijskim nedaćama, kao i odnosom s majkom Alejandrom – obje glume verzije samih sebe u ovom filmskom vodiču za preživljavanje ekonomske krize kroz sitne prijevare.  

Nagrade i festivali: 

Buenos Aires International Festival of Independent Cinema (2021) – najbolja režija, nagrada FEISAL; Cinema Eye Honors Awards, (2022) – nagrada Heterodox; Galway Film Fleadh (2021) – Peripheral Visions Award (2021); Gijón International Film Festival (2021); Viennale (2021); Sundance Film Festival (2021); Torino Film Festival (2021) – nagrada AVANTI!, nagrada FIPRESCI, Specijalna nagrada žirija; Toulouse Cinespaña (2021) – najbolji scenarij  

c/b, 79'

Trailer