Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik

Mad Max 2: The Road Warrior, avanturistički, SF, Australija, 1981 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: George Miller

Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik

ULOGE:
Mel Gibson (Max),
Bruce Spence (The Gyro Captain),
Michael Preston (Pappagallo),
Max Phipps (The Toadie),
Vernon Wells (Wez),
Kjell Nilsson (The Humungus)

SCENARIJ:
Terry Hayes,
George Miller,
Brian Hannant

FOTOGRAFIJA:
Dean Semler

GLAZBA:
Brian May

MONTAŽA:
Michael Balson,
David Stiven,
Tim Wellburn

KOSTIMI:
Norma Moriceau

Sadržaj:

Nakon atomskog rata koji je poharao Zemlju ostala su golema prostranstva kojima besciljno lutaju skupine očajnih ljudi. Život je nemoguće vratiti u normalu, a najgore su okrutne bande koje teroriziraju i zlostavljaju svakoga na koga naiđu. Nekoliko godina nakon što je osvetio smrt svoje supruge, djeteta i partnera, koje su ubili pripadnici zloglasne bande pod vodstvom psihopatskog Toecuttera, nekadašnji policajac Max Rockatansky luta cestama postapokaliptične Australije. Kao i svi preživjeli ljudi, i on traži gorivo, hranu i ostalo potrebno za puko preživljavanje.

Spletom okolnosti naposljetku naiđe na skupinu preživjelih koje terorizira banda motoriziranih ljudi, brutalnih pljačkaša i ubojica predvođenih nemilosrdnim Humungusom i njegovim najboljim ratnikom Wezom. Ugrožena skupina posjeduje solidne zalihe benzina kojih se pljačkaši žele domoći, te unatoč njegovoj prvotnoj nevoljkosti naposljetku ipak uspiju angažirati da im pomogne prebaciti zalihu benzina. A grubi i iluzija posve oslobođeni Max sluti kakve sve nevolje i smrtonosne pogibelji njega i članove skupine očekuju u borbi protiv Humungusa i njegovih ljudi.
 

Godine 1982. od sedam nominacija za prestižnu nagradu Australskog filmskog instituta ovjenčana s njih pet, uključujući onu u kategoriji najbolje režije, te iste godine na uglednom Festivalu fantastičnog filma u francuskom Avoriazu ovjenčana Velikom nagradom, izvrsna postapokaliptična akcijska pustolovina suscenarista i redatelja Georgea Millera drugi je od dosad četiri nastavka serijala o Pobješnjelom Maxu, koji će prema trenutačnim najavama 2024. godine dobiti peti nastavak pod naslovom Furiosa. I taj film, koji se upravo snima, režirat će George Miller, koji figurira i kao redatelj i suscenarist najavljenog još jednog filma o Mad Maxu, projekta koji je zasad bez naslova a u kojem će kultnog distopijskog akcijskog junaka ponovo tumačiti Tom Hardy.

George Miller je sjajan redatelj složenih i epskim nabojem obogaćenih akcijskih sekvenci, pouzdani filmaš koji vješto profilira markantne karaktere i vrlo sigurno vodi priču, te koji se i kad ne radi filmove u Pobješnjelom Maxu potvrđuje kao majstor intrigantnih storija kakva je ona u biografskoj melodrami Lorenzovo ulje, solidne fantastične zabave kakvu nude Vještice iz Eastwicka ili pak inteligentno koncipirane i dovoljno slojevite obiteljske zabave u filmu Babe: Praščić u gradu i u dvama nastavcima animiranog Plesa malog pingvina. I kad snima na prvi pogled infantilne i jednostavne priče, Miller ih obogaćuje jasnim angažmanom i tjeskobnijim motivima, a gdjekad, kao u slučaju spomenutog nastavka Praščića Babea, publici subverzivno isporuči neočekivanu količinu pesimizma i 'mraka'.

Generalni pesimizam i mizantropija razvidni su i u Cestovnom ratniku, trajno kultnom i zacijelo najpopularnijem nastavku serijala o Pobješnjelom Maxu, u kojem je autor kreirao uistinu impresivnu sliku distopijske postapokaliptične budućnosti, ne samo scenografski i ikonografski, nego i bogatstvom detalja i sugestivnim prikazom svijeta u kojem kao da je posve zatrto i posljednje zrnce humanosti te u kojem se ljudska egzistencija svodi na svakodnevnu borbu za preživljavanje. U suradnji sa suscenaristima Terryjwem Hayesom i Brianom Hennantom Miller je stvorio djelo snažnih likova profiliranih kroz akciju, čvrste priče, izvrsnih dijaloga i maestralno režiranih akcijskih scena koje imponiraju uvjerljivošću i brutalnošću. Uz odličnog Mela Gibsona u naslovnoj ulozi svakako valja izdvojiti i Šveđanina Kjella Nillsona u ulozi Humungusa te australskog glumca Brucea Spencea, koji u drugom i trećem nastavku serijala tumači različite uloge.

boja, 96'

Trailer