Srbenka

dokumentarni, Hrvatska, 2018 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

REŽIJA: Nebojša Slijepčević

Srbenka

SCENARIJ:
Nebojša Slijepčević

FOTOGRAFIJA:
Nebojša Slijepčević,
Bojan Mrđenović,
Iva Kraljević

MONTAŽA:
Tomislav Stojanović

Sadržaj:

Pogled iza kulisa nastanka kazališne predstave Aleksandra Zec Olivera Frljića. Baveći se slučajem ubojstva djevojčice srpske nacionalisti u zimu 1991., redatelj i njegova glumačka družina tijekom priprema prolaze snažne emocionalne turbulencije. Jedna od mladih glumica, djevojčica Nina, možda i najosobnije doživljava nevjerojatan teret teme.

Novi film redatelja Nebojše Slijepčevića dotiče se neuralgičnih društvenih tema na slojevit i vizualno izuzetan način. Nastao spontano, redateljevim intuitivnim bilježenjem glumačkih priprema za predstavu, ovaj pomno montiran uradak povlači mnogo pitanja koja je puno lakše prešutjeti. Kao i u autorovu prethodnom dugometražnom dokumentarcu, megapopularnom Gangster te voli (2013), i ovdje nije baš sve kako se na površini čini. Srbenka je tako manje film o Frljiću i njegovoj predstavi, a više o temama i emocijama koje predstava propituje, prije svega ksenofobiji kao izrazu društvene patologije. Redateljev je najveći uspjeh što sasvim izbjegava mogući senzacionalizam koji bi film o „kazališnom provokatoru“ mogao uzrokovati i odabire puno teži, ambivalentniji i mozaični pristup.

Svatko od aktera u filmu politički i društveno kompleksnu temu procesuira na vlastiti način, predstavljajući bez zadrške sasvim osobna iskustva. Pritom Slijepčević s mnogo poštovanja i emocionalne sirovosti govori o ratu i poraću, o mržnji i neshvaćanju položaja Drugoga. Postepeno iz dijelova tenzičnih priprema izranja priča mlade glumice Nine koja ostaje još dugo proganjati nakon majstorskog završnog kadra filma.

Film Srbenka ima cijeli niz uspjeha u inozemstvu, među ostalim, dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade na festivalu u Cannes te Srca Sarajeva za najbolji dokumentarac na Sarajevskom filmskom festivalu. Europska filmska akademija nominirala ga je za najbolji europski dokumentarac u tekućoj godini.

boja, 70'

Trailer