Suha trava

Kuru Otlar Üstüne, drama, Turska, Francuska, Njemačka, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Nuri Bilge Ceylan

Suha trava

ULOGE:
Deniz Celiloğlu,
Merve Dizdar,
Musab Ekici,
Ece Bağcı,
Erdem Şenocak,
Yüksel Aksu,
Münir Can Cindoruk,
Onur Berk Arslanoğlu,
Yıldırım Gücük,
Cengiz Bozkurt,
S. Emrah Özdemir,
Elif Ürse,
Elit Andaç Çam,
Ferhat Akgün,
Eylem Canpolat

SCENARIJ:
Nuri Bilge Ceylan,
Ebru Ceylan,
Akın Aksu

FOTOGRAFIJA:
Kürşat Üresin,
Cevahir Şahin

GLAZBA:
Philip Timofeyev

MONTAŽA:
Nuri Bilge Ceylan,
Oğuz Atabaş

KOSTIMI:
Gülsah Yüksel

Sadržaj:

Samet je samoživi proćelavi profesor likovnog i upravo završava svoju četvrtu godinu državne službe u zabačenom predjelu istočne Anadolije. Doživljavajući to radno mjesto tek kao privremeni limb, priželjkuje angažman u rodnom Istanbulu, a svoj nihilistički duh i narcisoidne apetite u međuvremenu hrani razvijajući neprikladnu fiksaciju na maloljetnu učenicu. Njegova apatija dodatno raste nakon što biva suočen s optužbama za zlostavljanje, a od potpunog moralnog bankrota spašava ga još samo prijateljstvo s učiteljicom i aktivisticom Nuray (u izvedbi Merve Dizdar koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu u Cannesu).

Zemljopisno i tematski blizak dosadašnjem opusu turskog autora Nurija Bilgea Ceylana, Suhom travom svoju snagu ostvaruje prvenstveno kroz upečatljivi vizual koji naginje estetici foto-eseja te kroz duge kadrove dijaloških scena koji postaju poprištem različitih dinamika moći, proturječnih ideala i zamršenih emocija. Trava je suha tek na kraju filma; do tada pašnjake neprestano prekriva težak snijeg koji sve zatire, onaj koji pada tako da omogući zaborav kao prijeko potrebnu milostinju onima koji se odbijaju suočiti sa samima sobom.

boja, 197'

Trailer