Suhi životi

Vidas secas, drama, Brazil, 1963 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Nelson Pereira dos Santos

Suhi životi

ULOGE:
Átila Iório,
Maria Ribeiro,
Orlando Macedo,
Joffre Soares,
Gilvan Lima,
Genivaldo Lima

SCENARIJ:
Nelson Pereira dos Santos

FOTOGRAFIJA:
Luiz Carlos Barreto

GLAZBA:
Leonardo Alencar

MONTAŽA:
Rafael Justo Valverde

Sadržaj:

Obitelj sastavljena od supružnika Fabiana i Sinhe Vitorije te njihovo dvoje djece i psa, dugo pješači sušnim predjelima sjeveroistočnog Brazila 1940-ih u potrazi za hranom, smještajem i poslom. Naposljetku dođu do oronule kuće obiteljskog prijatelja Tomasa. Fabiano nađe posao čuvara krava kod vlasnika plantaže i uskoro zapadne u dugove prema njemu. Pokušava doći do novca kartanjem, ali to ga odvede u zatvor…
 

Nakon što je postigao stanovit internacionalni odjek prvim trima dugometražnim filmovima Rio, 40 stupnjeva, Rio, sjeverna zona i Crveni Mandacaru, Nelson Pereira dos Santos polučio je jedno od najznačajnijih i najpoznatijih ostvarenja svog opusa – Suhi životi. Temeljeno na istoimenom romanu modernističkog pisca Graciliana Ramosa i nazivano južnoameričkim Plodovima gnjeva, to je djelo, snimano na autentičnim lokacijama i uglavnom s naturščicima, jedan od glavnih predstavnika pokreta cinema novo, obilježenog socijalno-kritičkim angažmanom i realističko-naturalističkim stilom.

Sugestivan, izvanrednom crno-bijelom fotografijom predočen prikaz surovog ambijenta i surovih životnih uvjeta siromašnih migranata glavna je odlika filma koji se pamti i po istaknutom, na koncu tragičnom liku jedne životinje, psa, što nije bio čest slučaj u svjetskoj kinematografiji onog vremena, a nije ni danas izvan zabrana žanrova za djecu i mlade. Suhi životi prikazani su u glavnom programu vodećeg svjetskog filmskog festivala u Cannesu, gdje su sa Šerburskim kišobranima podijelili Nagradu OCIC katoličkog udruženja medijskih radnika te na cijenjenom festivalu u Valladolidu gdje su dobili Nagradu grada Valladolida.    

Autor komentara: Damir Radić

c/b, 100'

Trailer