Ukleti smo, Irina

Kolnati sme, Irina, igrani, drama, 1973

REŽIJA: Nikola-Kole Angelovski

Ukleti smo, Irina

ULOGE:
Velimir 'Bata' Živojinović (Vitan),
Neda Arnerić (Irina),
Meto Jovanovski (Damjan),
Nenad Milosavljević (Mece),
Mite Grozdanov

SCENARIJ:
Nikola-Kole Angelovski (prema romanu Živka Činga)

FOTOGRAFIJA:
Mišo Samoilovski

GLAZBA:
Tomislav Zografski

MONTAŽA:
Juan Carlos Ferro,
Spase Tasevski

Sadržaj:

Makedonija u prošlosti. U šumskom pejzažu žive mlinar Vitan i njegova snaha Irina. Iščekuju pritom vijesti o sinu i suprugu Damjanku koji služi vojsku tijekom rata. Svakodnevni život je težak, fizičke poslove većinom radi snaha koja je stalno na usluzi svekru. Osuđeni na suživot, između svekra i snahe se postepeno javlja snažna požuda. Društveno neprihvatljiv odnos imat će tragične posljedice.

Nastao po romanu velikog makedonskog književnika Živka Činga, Ukleti smo, Irina prvi je igrani film glumca i redatelja Nikole Kole Angelovskog. Riječ je o drami o nemogućnoj ljubavi koja povezuje velike onodobne jugoslavenske zvijezde, Batu Živojinovića i Nedu Arnerić, s tim da njihova uvjerljiva međuigra definira cijeli film.  Propitujući društveni tabu kao što je odnos svekra i snahe u strogo hijerharhiziliranom, patrijarhalnom društvu u kojemu se žena smatra svojinom, film početno propitivanje motiva rodnih uloga i pitanja odnosa moći ipak ostavlja po strani, fokusirajući se na emocionalni, pa i erotski potencijal ljubavnog zapleta. Ukleti smo, Irina se prije svega ističe izuzetno atmosferičnim prikazom života u divljem pejzažu šume. Ističući prirodu i vremenske prilike, pa i neke mistične motive, redatelj okoliš čini podjednako važnim likom filma. Film je nastao u vrijeme kada Neda Arnerić često glumi u stranim produkcijama. Tako igra i u francuskoj melodrami Malo, mnogo, strastveno (1971) Roberta Enricoa te u američkom „blaxploitation“ uratku Shaft u Americi (1973) Johna Guillermina. Nekoliko će značajnih uloga u to vrijeme imati i u makedonskim filmovima, a u ovom ciklusu ćemo je još vidjeti u Vrijeme bez rata (1969) Branka Gape.

Na projekciji 4. listopada pozdravnu riječ će održati predstavnici Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kinoteke Makedonije i Vardar Filma Makedonija.

c/b, 80'

Trailer