Uspomene iz zatvora

Memórias do Cárcere, drama, Brazil, 1984 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Nelson Pereira dos Santos

Uspomene iz zatvora

ULOGE:
Carlos Vereza,
Glória Pires,
Nildo Parente,
José Dumont,
Wilson Grey,
Jofre Soares,
Fábio Barreto,
Ligia Diniz,
Marcus Vinícius

SCENARIJ:
Nelson Pereira dos Santos

FOTOGRAFIJA:
José Medeiros,
Antonio Luiz Soares

MONTAŽA:
Carlos Alberto Camuyrano

SCENOGRAFIJA:
Emily Pirmez

KOSTIMI:
Ligia Medeiros

Sadržaj:

Graciliano Ramos, najstarije od šesnaestero djece iz obitelji sa sjeveroistoka Brazila, iz države Alagoas, radi kao učitelj u tom siromašnom kraju. Sklon je lijevim idejama, simpatizira Komunističku partiju Brazila, a bavi se i pisanjem. Nakon objave prva dva romana, 1935. biva uhićen zbog navodnog sudjelovanja u neuspjelom komunističkom ustanku protiv autoritarnog desničarskog predsjednika Getulija Vargasa…
 

Pripadnik druge generacije brazilskih modernista, književnik i političar Graciliano Ramos de Oliveira klasik je brazilske literature dvadesetog stoljeća. Začetnik brazilskog filmskog pokreta cinema novo, Nelson Pereira dos Santos svoj je najcjenjeniji film Suhi životi iz 1963. snimio upravo prema istoimenom, najpoznatijem Ramosovom romanu izvorno objavljenom 1938. Dvadesetak godina nakon Suhih života Pereira dos Santos adaptirao je još jedno Ramosovo djelo, posthumno objavljeni autobiografski roman Uspomene iz zatvora (1953.). U njemu je pisac dao presjek svog života i bogat opis egzistencije u zatvoru, gdje je bio utamničen premda mu krivica za sudjelovanje u komunističkom pokušaju svrgavanja diktatorskog predsjednika Vargasa 1935. nikad nije dokazana (Ramos će član partije postati tek nakon Drugog svjetskog rata).

Pereira dos Santos posebnu je pažnju posvetio upravo Ramosovom boravku u zatočeništvu i interesantnim razlikama između zatvorenika – jedni su politički, drugi kriminalci, jedni su radnici, drugi pripadnici viših klasa, jedni su sebični, drugi humanistički raspoloženi… Uvjerljivosti tog profiliranja velik obol daju odlični glumci predvođeni jednim od prvaka brazilskog glumišta, Carlosom Verezom, kojem je saopaulska udruga umjetničkih kritičara za ulogu Graciliana Ramosa dodjelila svoju nagradu za najboljeg glumca, kao i filmu u cjelini.

Uspomene iz zatvora sudjelovale su na festivalu u Cannesu, gdje su dobile nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, na festival u Havani dobile su nagradu Veliki koral za najbolji film, a bile su i brazilski kandidat za Oscara.        

Autor komentara: Damir Radić

c/b, boja, 185'