Zona interesa

The Zone of Interest, povijesna drama, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

REŽIJA: Jonathan Glazer

Zona interesa

ULOGE:
Christian Friedel,
Sandra Hüller,
Freya Kreutzkam,
Ralph Herforth,
Max Beck,
Ralf Zillmann

SCENARIJ:
Martin Amis,
Jonathan Glazer

FOTOGRAFIJA:
Lukasz Zal

GLAZBA:
Mica Levi

MONTAŽA:
Paul Watts

SCENOGRAFIJA:
Joanna Kus,
Katarzyna Sikora

KOSTIMI:
Malgorzata Karpiuk

Sadržaj:

Zapovjednik ozloglašenog Auschwitza, Rudolf Höss te njegova supruga Hedwig žele stvoriti život iz snova za svoju obitelj u kući i prekrasnom vrtu smještenima odmah pored koncentracijskog logora.

Zona interesa jedan je od filmova koji su obilježili 2023. godinu: osvojio je Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI na Filmskom festivalu u Cannesu, a našao se i na gotovo svim popisima najboljih filmova prošle godine. Inspiriran istoimenim romanom Martina Amisa, film Jonathana Glazera predstavlja jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na temu holokausta, ali i moćnu metaforu svega onoga što nam se događa „s druge strane plota“, na što namjerno odbijamo obratiti pozornost.

Zona interesa za Oscara je bila nominirana u pet kategorija: za najbolji film i strani film te režiju, adaptirani scenarij i zvuk, a nagrađena je Oscarima u kategoriji najboljeg stranog filma i zvuka.

boja, 105'

Trailer