Ciklus

Od 09.02. Do 02.03.2017.

Ciklus novog britanskoga filma osamdesetih godina

Novi britanski film Moja lijepa praonica

Novi britanski film

Ciklus novog britanskoga filma osamdesetih godina, koji će se prikazivati slijedeća četiri četvrtka u Tuškancu, otvara Vučja družina, irskoga redatelja Neila Jordana, neuobičajena interpretacija bajke o Crvenkapici u neobičnom hororu u kojem su vukovi zapravo vukodlaci.

U ciklus igra i originalni horror Tonyja Scotta Glad, koji je imao i američkog koproducenta MGM. Mlađi brat renomiranijeg Ridleya Scotta pozornost Hollywooda je zaslužio ponajviše vizualno atraktivnim reklamama, što je vidljivo i u ovom filmu koji ipak i pored atraktivnih i popularnih tumača glavnih uloga - Catherine Deneuve, David Bowie i Susan Sarandon - nije u premijernom prikazivanju stekao naklonost kritičara, a ni komercijalni uspjeh, ali je kasnije stekao kultni status.

Mike Figgis se afirmirao prvijencem, uspješnim autorskim krimićem Burni ponedjeljak realiziranim s američkim koproducentom, a u njemu su se pojavili i popularni američki glumci Tommy Lee Jones i Melanie Griffith uz britansku glazbenu zvijezdu Stinga i mladog glumca Seana Beana kojemu je ovaj film pomogao u stvaranju respektabilne glumačke karijere.

Najznačajniji i društveno najprovokativniji film osamdesetih godina u Velikoj Britaniji a i u ovom ciklusu je Moja lijepa praonica, drugi film do tada vrlo cijenjenog televizijskog redatelja Stephena Frearsa po scenariju Hanifa Kureishija, sa sjajnom ekipom tada još malo poznatih glumaca među kojima je Daniel Day-Lewis upravo ovim filmom napravio odlučujući korak prema statusu zvijezde. Film na vrlo zanimljiv način problematizira probleme multikulturalnog i višerasnog društva u postkolonijalnoj Velikoj Britaniji. Originalnost ovog filma izbacila je u prvi plan ne samo Frearsa i Day-Lewisa, nego i Kureishija (kojem je otac iz bogate useljeničke pakistanske obitelji, a majka Engleskinja) koji je postao jedan od vodećih autora tada mlade generacije književnika.

 

Ulaznica 10 kuna, za članove Filmskih programa besplatna.

Filmovi iz ciklusa

Vučja družina

(The Company of Wolves, 1984)

Režija: Neil Jordan
FOTOGRAFIJA: Bryan Loftus
Sadržaj:

Fantastični horor mračnija je obrada Crvenkapice uz motive odrastanja i seksualnog sazrijevanja. Mlada Rosaleen zaspi i sanja da živi u šumi s ocem, majkom i sestrom koju nedugo potom ubiju vukovi. Dok joj roditelji žaluju, ona posjećuje baku koja joj daje crveni šal i savjet da se pazi stranaca. Prilikom druge posjete baki, susreće privlačna lovca s kojim sklapa okladu: dobit će poljubac ako stigne do bake prije nje...

boja, digitalno, 95 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 09.02.2017 U 19:00

Glad

(The Hunger, 1983)

Režija: Tony Scott
FOTOGRAFIJA: Stephen Goldblatt
Sadržaj:

Miriam Blaylock prelijepa je bogata žena, ali i vampirica, a dugovječnost zahvaljuje ljubavnicima. Oni zauzvrat primaju obećanje vječnoga života, a i oni i Miriam hrane se krvlju stranaca. Privlačni čelist John s Miriam je već dva stoljeća, no odjednom na sebi počne zamjećivati znakove ubrzana starenja. Shvativši da obećanje vječnog života ne podrazumijeva i vječnu mladost, zatraži pomoć doktorice koja proučava fenomen starenja.

boja, digitalno, 97 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 16.02.2017 U 19:00

Burni ponedjeljak

(Stormy Monday, 1988)

Režija: Mike Figgis
FOTOGRAFIJA: Roger Deakins
Sadržaj:

U Newcastlu, gdje vlada nezaposlenost, stiže ljubitelj jazza Brendan i zaposli se kao čistač u jazz-klubu čiji je vlasnik Finney. U obližnjem restoranu kao konobarica radi Amerikanka Kate s kojom Brendan stupi u ljubavnu vezu. U restoranu čuje razgovor dvojice sumnjivih tipa koji se spremaju posjetiti Finneya da bi ga prisilili da proda klub...

boja, digitalno, 93 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 23.02.2017 U 19:00

Moja lijepa praonica

(My Beautiful Laundrette, 1985)

Režija: Stephen Frears
FOTOGRAFIJA: Oliver Stapleton
Sadržaj:

Omar je mladi Englez pakistanskoga porijekla koji živi u Londonu osamdesetih tijekom vladavine Margaret Thatcher. Omarov otac Hussein je u domovini bio poznati ljevičarski novinar, ali sada ne voli ni politiku ni Englesku u kojoj živi. S druge strane, Omarov ujak Nasser vrlo dobro se snašao u novom okruženju i sposoban je poduzetnik. Nakon nekih sitnih poslića za ujaka, Omar postaje voditelj praonice rublja. Starom prijatelju iz djetinjstva, mladom, anarhoidnom Englezu Johnnyju, Omar ponu...

boja, digitalno, 97 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 02.03.2017 U 19:00
Vidi cijeli program