Fedor Hanžeković

09.01.1913, Bijeljina, Bosna i Hercegovina - 18.08.1997, Zagreb

 

Director
Prvi hrvatski filmaš koji je stekao status društveno priznata autora, zahvaljujući nizu čimbenika - od porijekla (sin poznatog književnika, kritičara i doktora prava Mate Hanžekovića) i obrazovanja (studirao anglistiku i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te povijest umjetnosti na sveučilišnom koledžu Exeter u Engleskoj), preko političke oportunosti (poslije Drugog svjetskog rata režirao je niz podobnih dokumentarnih filmova, među kojima je najpoznatiji Stepinac pred narodnim sudom iz 1947.) do činjenice da je prvi sustavni adaptator književnih djela (tematski povezanih likovima mladih protagonista koji žrtvuju osobnu sreću radi materijalnog opstanka) u hrvatskoj kinematografiji. Cjelovečernji mu se opus sastoji od tri filma: Bakonja fra Brne (1951), Stojan Mutikaša (1954), Svoga tela gospodar (1957). Jedan je od osnivača časopisa Filmska kultura, pokrenutog 1957, i njegov dugogodišnji urednik; sa Stevom Ostojićem uredio je Knjigu o filmu (1979), izbor tekstova iz Filmske kulture. Od nagrada je dobio drugu nagradu publike za režiju filma Stojan Mutikaša - Pula ’54, te priznanje žirija jugoslavenske filmske kritike za režiju filma Svoga tela gospodar - Pula ’57.

Filmografija

Nova mladost


Filmovi redatelja

Bakonja fra Brne

(Jugoslavija, 1951)

Režija: Fedor Hanžeković
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Film govori o sudbini seoskog momčića Ive koji se zaredi kako bi svom ocu olakšao tešku ekonomsku situaciju. Radi se o još jednom povlaštenom projektu poslijeratne hrvatske kinematografije. Ovaj put državnoj je ideologiji film poslužio kao sredstvo obračuna s katoličkom Crkvom. U Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu ambiciozno su oživljeni interijeri franjevačkog samostana u Dalmatinskoj zagori, a njegovi eksterijeri izgrađeni su u Maksimiru....

c/b, 35 mm, 103'

Svoga tela gospodar

(1957)

Režija: Fedor Hanžeković
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Prva pučka kajkavska komedija s elementima tragičnog temeljena na pripovijetki Slavka Kolara, odnosno njezinoj kazališnoj prilagodbi u režiji Branka Gavelle koja govori o sukobu generacija, mladima žrtvama kalkulacija svojih roditelja, Roži koja gaji neuzvraćene osjećaje prema mužu za koju su je udali, Ivi koji želi ostati «svoga tela gospodar»... Film koji je doživio veliku popularnost kod publike.

c/b, 109 min
Vidi cijeli program