Lambert Hillyer

08.07.1893, Tyner - 05.07.1969, Los Angeles

 

Director

Američki filmski redatelj i scenarist.

Diplomirao je na koledžu Drake, radio kao novinski izvjestitelj i glumac u vodviljima i kazalištu. Tijekom Prvog svjetskog rata počeo je raditi u filmovima i postao plodan redatelj i scenarist, radeći na mnogim nijemim vesternima Williama S. Harta, Bucka Jonesa, Toma Mixa i drugih.

Često povezivan s producentom Thomasom H. Inceom, Hillyer se proširio na romantične melodrame i kriminalističke filmove 1920-ih. Godine 1936. režirao je dva chillera za Universal, znanstveno-fantastični film Nevidljiva zraka i kultni horor Drakulina kći. Režirao je prvi filmski prikaz Batmana, seriju od 15 dijelova proizvedenu 1943. koja je ponovno objavljena kao igrani film 1965.

Režirao je mnoge B filmove za Columbia Pictures 1930-ih i ranih 1940-ih, uključujući vesterne koji su bili njegova specijalnost.

Hillyer je završio karijeru režirajući niskobudžetne drame i vesterne za Monogram Pictures. U ranim danima televizije, također je režirao epizode sindiciranog vesterna, The Cisco Kid. Režirao je barem jednu epizodu Patrole na autocesti, u kojoj je glumio Broderick Crawford.

Filmografija


Filmovi redatelja

Drakulina kći

(Dracula's Daughter, SAD, 1936)

Režija: Lambert Hillyer
FOTOGRAFIJA: George Robinson
Sadržaj:

U obalnom engleskom gradiću Whitbyju lovac na vampire profesor Abraham Van Helsing upravo je zabio glogov kolac u srce grofa Drakule. Na mjestu obračuna leži i mrtvo tijelo Drakulina pomoćnika Renfielda, a stari profesor zbivanja koja su se odigrala pokušava objasniti dvojici policajaca koji ga žele uhititi i privesti. On tako najprije naredniku Wilkesu i policajcu Albertu, a potom i skeptičnom šefu Scotland Yarda Sir Basilu Humphreyju tumači da je Drakula vampir koji je već 500 go...

c/b, 71'
Vidi cijeli program