Volker Schlöndorff

31.03.1939, Wiesbaden, Njemačka

 

Director

Redatelj, scenarist i producent. Diplomirao je političke znanosti na Sorbonnei, a paralelno je studirao i film na Institut des Hautes Etudes Cinematographiques. Zanat je brusio asistirajući Louisu Malleu, Alainu Resnaisu i Jean-Pierreu Melvilleu. Ranih šezdesetih režirao je nekoliko projekata za francusku televiziju, a potom se vraća u Njemačku i priključuje pokretu novog njemačkog filma. Prima priznanje već za prvi dugometražni Mladi Törless (Der junge Törless, 1966.), osvojivši nagradu FIPRESCI u Cannesu te nagrade za režiju, scenarij i najbolji igrani film na Njemačkim filmskim nagradama 1966. godine. Godine 1970. snima tv film Baal (1970.) s Rainerom Wernerom Fassbinderom u glavnoj ulozi. U filmu je nastupila i Margarethe von Trotta, glumica, buduća scenaristica i redateljica koja mu postaje suprugom i čestom suradnicom. Zajedno adaptiraju i režiraju krimi dramu Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1975.). Schlöndorff samostalno snima ratnu dramu Der Fangschuß (1976.), a dotad najveći uspjeh postiže Limenim bubnjem (Die Blechtrommel, 1979.), adaptacijom romana Güntera Grassa osvojivši mnogobrojne filmske nagrade. Nakon ratne drame Die Fälschung (1981.) snima nekoliko filmova sa zapaženom međunarodnom glumačkom postavom poput Un amour de Swann (1984.), Sluškinjina priča (The Handmaid's Tale, 1990.), Homo Faber (1991.), Der Unhold (1996.) i Palmetto (1998.). Za televiziju je uspješno režirao adaptaciju drame Smrt trgovačkog putnika (Death of a Salesman, 1985.) s Dustinom Hoffmanom i Johnom Malkovichem. Među njegovim posljednjim filmovima su romantična drama Die Stille nach dem Schuß (2000.), ratne drame Der neunte Tag (2000.) i Smiraj na moru (La mer à l'aube, 2011.) te povijesna drama Diplomacija (Diplomatie, 2014.).

Filmografija

Sluškinjina priča (The Handmaid's Tale, 1990)
Smrt trgovačkog putnika (Death of a Salesman, 1985)
Un amour de Swann (1984)
Krieg und Frieden (1983)
Die Fälschung (1981)
Der Kandidat (1980)
Limeni bubanj (Die Blechtrommel, 1979)
Deutschland im Herbst (1978)
Nur zum Spaß, nur zum Spiel (1977)
Der Fangschuß (1976)
Izgubljena čast Katherine Blum (Die Verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann, 1975)
Die Moral der Ruth Halbfass (1972)
Michael Kohlhaas - der Rebell (1969)
Der Paukenspieler (1967) (dio Ein unheimlicher Moment)
Mord und Todschlag (1967)
Mladi Törless (Der Junge Törless, 1966)


Filmovi redatelja

Moral Ruth Halbfass

(Die Moral der Ruth Halbfass, 1972.)

Režija: Volker Schlöndorff
Sadržaj:

Ruth Halbfass je supruga bogatog vlasnika tvornice, koji uronjen u luksuz kuće s bazenom, ne primjećuje da ga supruga vara s kćerinim učiteljem umjetnosti. Iako kćer zna za majčin preljub, u fazi je kad je se takve stvari ne tiču. Uskoro profesor umjetnosti unajmi ubojice kako bi se riješio problematičnog supruga; no to je tek početak neobičnih događaja koji će dovesti do neočekivanog kraja.

boja, 89 min

Limeni bubanj

(Die Blechtrommel, Zapadna Njemačka, 1979)

Režija: Volker Schlöndorff
FOTOGRAFIJA: Igor Luther
Sadržaj:

Trogodišnji Oskar odbija odrasti i ući u iskvareni i zastrašujući svijet odraslih u kojem nacisti preuzimaju vlast, a razbor ima sve manju vrijednost. Ne odvaja se od svog limenog bubnja kojim iritira odrasle, a ako mu ga netko pokuša oduzeti, vrištanjem lomi stakla. Ovo vizualno fascinantno ostvarenje jasnoću klas. izlaganja povezuje s poetikom alegorije te iracionalnom logikom sna, čemu je vjerojatno pridonio i Jean-Claude Carrière, čest scenaristički suradnik Luisa Buñuela. Film se odlikuje...

c/b i boja, 142 min

Mladi Törless

(Der junge Törless, Njemačka, 1966)

Režija: Volker Schlöndorff
FOTOGRAFIJA: Franz Rath
Sadržaj:

Prvi dugometražni film Volkera Schlöndorffa, adaptacija je romana Roberta Musila. Radnja je smještena u austrijsku vojnu školu početkom dvadesetog stoljeća. Centralni lik je Thomas Törless, mladić koji je bio svjedok sadističkom zlostavljanju jednog od učenika koje su počinila dva Thomasova prijatelja… Redatelj je za film dobio nagradu kritike na kanskom festivalu 1966. godine.

digitalno, c/b, 87 min
Vidi cijeli program