Yôji Yamada

13.09.1931, Osaka, Japan

 

Director
Japanski scenarist i redatelj. Diplomirao je na tokijskom sveučilištu 1954. godine, a potom se pridružio filmskom studiju Shochiku gdje je radio kao scenarist i pomoćnik redatelja za Yoshitara Nomuru. Godine 1969. lansirao je, na azijskom tržištu, iznimno popularnu filmsku seriju Tora-san (u Japanu poznatu kao Otoko wa tsurai yo) koja je trajala rekordnih 25 godina. Budući da je glavnu ulogu cijelo vrijeme tumačio Kiyoshi Atsumi, njegova smrt 1996. godine označila je i kraj serijala. Nakon spomenute snimio je seriju filmova Gakko (A Class to Remember, 1993.), Gakko II (1996.), Gakko III (1998.) i 15-Sai: Gakko IV (2000.). Sumrak samuraja (Tasogare Seibei, 2002.), nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma, vjerojatno je njegov najpoznatiji film na zapadnom tržištu. Uslijedila su još dva filma iz njegove “samurajske” trilogije: Skrivena oštrica (Kakushi ken oni no tsume, 2004.) i Ljubav i čast (Bushi no ichibun, 2006.). Godine 2008. primio je nagradu za životno djelo na Azijskim filmskim nagradama. Među njegovim novijim poznatim filmovima su ekranizacija autobiografije Teruyo Nogami Kaabee (2008.), obiteljska drama Otôto (2010.), posveta redatelju Yasujiru Ozuu Tôkyô kazoku (2013.) i drama Chiisai ouchi (2014.) također smještena u Tokio.

Filmografija


Filmovi redatelja

Sumrak samuraja

(Tasogare Seibei, 2002)

Režija: Yôji Yamada
FOTOGRAFIJA: Mutsuo Naganuma
Sadržaj:

Seibei Iguchi nižerangirani je samuraj koji nakon suprugine smrti biva prisiljen sam se brinuti o dvoje djece i ostarjeloj, bolesnoj majci. Dok drugi samuraji nakon posla odlaze na piće, on odano žuri obitelji kojoj posvećuje sve svoje vrijeme i pažnju. U predanosti zaboravlja na sebe i vlastitu higijenu te postaje predmetom poruge ostalih samuraja, no uskoro mu dolazi pomoć u obliku Tomoe, njegove ljubavi iz djetinjstva.

35 mm, boja, 129 min

Njezin mlađi brat

(Oôto, 2010.)

Režija: Yôji Yamada
FOTOGRAFIJA: Masashi Chikamori
Sadržaj:

Ova obiteljska drama bavi se temama odgovornosti i oprosta. Udovica Ginko s kćeri Koharu i majkom preminula supruga uspješno vodi obiteljsku ljekarnu. Ima i mlađeg brata Tetsura, no on je crna ovca obitelji, propali glazbenik koji svima samo donosi probleme. Obitelj se okuplja za sretnu priliku kada se Koharu udaje za dobrostojećeg doktora. Pojavljuje se i Tetsuro te pijan napravi scenu. Nakon toga, Ginko ponovno čuje za njega tek kada se nađe u novoj nevolji.

35 mm, boja, 126 min
Vidi cijeli program