Without

documentary, Serbia, 2022

DIRECTED BY: Luka Papić

Without

CAST:
Aleksandar Denić,
Đorđe Branković,
Vladimir Ilić Ila,
Savo Nešković,
Dragiša Binić

SCRIPT:
Luka Papić,
Srđa Vučo

PHOTOGRAPHY:
Luka Papić

EDITING:
Jelena Maksimović

Synopsis:

Dokumentarna konkurencija

Projekcija + Q&A: Luka Papić, Srđa Vučo

Tražeći nestalog psa, umjetnik začudnih i nekonvencionalnih stavova u središtu je moderne apsurdne komedije ispričane kroz dokumentarno-igrani film koji postavlja filozofska, etička i ekološka pitanja. Redatelj Luka Papić vrlo umješno koristi likove s margina društva da prikaže aktualno društveno-političko stanje u Srbiji. Rezultat je nadasve originalan film koji preispituje odnos čovjeka i psa, čovjeka i umjetnosti kao i značaj potonje u životu suvremenika. (obrazloženje žirija Underhill festivala)

Nakon što je izgubio psa, Aleksandar, ekscentrični slikar iz Beograda, upušta se u potragu za svojim odbjeglim ljubimcem. Tijekom traganja susrest će mnoge, blago rečeno, neobične likove i povest nas na putovanje kroz svoju autsajdersku viziju Srbije. Aleksandar ima osobit i pomalo odsutan način bivanja u svijetu – naizgled ne mareći za ništa drugo nego ono što je neposredno pred njim. Njegov identitet karakterizira odsustvo – on je bez – obitelji, posla, obveza, političke korektnosti i društvenih normi. Lutajući kroz začudne i estetski intrigantne fragmente upoznajemo urbane krajolike Beograda koji također djeluju pomalo iščašeno i ispražnjeno. Izgubljeni šetači i usamljenici kreću se tim ruiniranim okolišem i pritom nalijeću jedino na disfunkcionalnu arhitekturu i hramove kao simbol retradicionalizacije društva i Aleksandru bliske estetike kiča. Papić s harmsovskim humorom prati svojeg izuzet(n)og antijunaka na njegovoj uzaludnoj odiseji i usput dotiče razna filozofska pitanja o umjetnosti, reprezentaciji, identitetu, prirodi, povijesti, etici i politici. (DP)

Nakon projekcije slijedi Q&A s redateljem Lukom Papićem i producentom Srđom Vučom.

Nagrade i festivali
Visions du Réel (2022) – svjetska premijera, Grand Prix za najbolji srednjometražni film u međunarodnoj konkurenciji; Beldocs (2022) – Grand Prix u nacionalnoj konkurenciji; Underhill Festival (2022) – posebno priznanje

color, 63'

Trailer