Fantastic Planet

La planète sauvage, animated, SF, France, Čehoslovačka, 1973

DIRECTED BY: René Laloux

Fantastic Planet

SCRIPT:
René Laloux,
Roland Topor

PHOTOGRAPHY:
Boris Baromykin,
Lubomir Rejthar

MUSIC:
Alain Goraguer

EDITING:
Helene Arnal,
Dick Elliott,
Rich Harrison,
Marta Latalova

Synopsis:

Znanstvenofantastični animirani film ostvaren tehnikom kolaža, Divlji planet priča je o sukobu između divovskih plavih humanoida-gospodara (Draags) i malih ljudi-robova (Oms) na tehnološki naprednom planetu Ygam, dana kroz život pripovjedača Terra od njegova rođenja do odrasle dobi. Pripadnici vrste Draags, koji imaju značajno duži životni vijek, ljude smatraju igračkama i drže ih kao kućne ljubimce, ili ih pak puštaju da žive u divljinama planeta, no Terr uspijeva pobjeći iz ropstva i počinje organizirati pobunu.

“Divlji planet” je animirani SF film iz 1973. redatelja Renéa Lalouxa, nastao iz pera Lalouxa i Rolanda Topora. Topor je također dovršio dizajn filma i animirao ga je u studiju Jiří Trnka u Pragu. Ovaj animirani filmski klasik koji je stekao kultni status fantastično je nadrealno putovanje u svijet halucinacije i okrutnosti koji istovremeno obiluje maštovitom i toplom animacijom iznimne ljepote kroz prizmu snolikog hipnotičkog vizualnog spektakla.  Film progovara o vječnom pitanju slobode i prava na jednakost i otvoren je za razne interpretacije brišući razliku između egzistencijalnih okvira čovjeka i životinje.

RAZGOVOR PRIJE PROJEKCIJE!

Jedan sasvim slučajni susret režisera Renea Lalouxa i nadrealnog slikara Rolanda Topora (koji je s Jodorowskym i Arrabalom začeo Mouvement panique) rezultirat će ekranizacijom romana “Oms en Serie” (1957.) Stefana Wula kao animiranog filma “La Planete Sauvage”/”Fantastic Planet”. Tko su bili Laloux, Topor i Wul, o kakvom je romanu riječ i kako je došlo do stvaranja kultnog animiranog filma možete saznati u razgovoru prije projekcije filma na kojem će sudjelovati filmolog Silvestar Mileta i Davorin Horak, urednik u nakladničkoj kući Hangar 7 koja je nedavno objavila Wulov roman “Fantastični planet” u sklopu europskog projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost”.

color, 73'

Trailer