Pomognite Španjolskoj

Aidez l’Espagne, dokumentarni, kratkometražni, Španjolska, 1969

REŽIJA: Pere Portabella

Pomognite Španjolskoj

SCENARIJ:
Pere Portabella

MONTAŽA:
Pere Portabella

Sadržaj:

Udruženje katalonskih arhitekata (Colegio de Arquitectos de Catalunya) angažirao je 1969. godine Pere Portabellu da napravi ovaj film (op. prev. - uz film Miró drugi i Državne nagrade) povodom retrospektivne izložbe Joana Miróa Miró l’altre. Međutim izbili su veliki prijepori oko toga je li prikladno prikazati dotični film tijekom izložbe. Portabella je zauzeo stav: „ili će prikazati sva tri filma, ili nijedan.“ Film je sastavljen od filmskih žurnala i snimaka iz Španjolskog građanskog rata koje Portabella kombinira s Miróovim litografijama iz serije Barcelona (1939.-1944.). Film završava sa slikarevim natpisom Aidez l'Espagne. napravljenim pomoću šablone (pochoir).

Film je zamišljen kako bi u kontekstu barcelonske izložbe Miró l’altre povezao prijeratnog s poslijeratnim Miróom. Polazišna je točka dokumentarni materijal o ratu koji je Portabella dobio od filmske knjižnice u Toulouseu. Putem vizualnog kolaža Portabella suprotstavlja niz slika Španjolskog građanskog rata: razarajuće bombe, uništene zgrade, demonstracije republikanaca, vojne parade, religijske ceremonije u crkvi koja je potpomagala fašiste, bijeg poraženih itd.  Portabella manipulira ovim slikama rata i jukstaponira ih izabranim fragmentima iz serije Barcelona što silovito izražava užas rata i ljudskog nasilja. Film završava slikom marke koju je Miró 1937. godine dizajnirao za francusku La Poste: slika sumira umjetnikov politički bijes, utjelovljen u ogromnoj šaci katalonskog seljaka. Edicija iste marke (u većem formatu) napravljena je kako bi se prikupio novac za Španjolsku republiku, a Miró je dodao borbeni antifašistički tekst na francuskom. Tekst je potom izložen, barem tijekom prvih dana nakon otvorenja, na izložbi Miró l’altre u Barceloni:

U sadašnjoj borbi, na  jednoj strani vidim fašiste kao primitivnu snagu, a na drugoj narod, čiji će ogromni kreativni potencijal dati Španjolskoj poticaj koji će začuditi svijet.

c/b i boja, DCP, 5’