Teme programa 'Kratki utorak' u 2024.

 

TRAVANJ
FILMSKA INTIFADA: Filmovi palestinskih autora 1974. - 2024.

Novo izdanje Kratkog utorka je po svemu posebno i spada u kategoriju nečeg što možda i prerasta samu umjetnost i zalazi u sferu obrane osnovnih ljudskih vrijednosti i dostojanstva života. A, opet, bilo bi nezasluženo reći da zadatak umjetnosti nije i ne obuhvaća dosege najuzvišenijih razina ljudske duše; do najsitnijih, oku nedostupnih, čestica koje tvore individualnu, kolektivističku i društvenu etiku, i iza nje, maxime momenti, raščlanjivanje mržnje i tragedije inherentnosti ljudskog bezumlja.

Zbog toga umjetnost i jeste dio tih istih kvarkova analize pravde i istine, zato što, između ostalog, ima potencijal, ali i sposobnost pružanja glasa autorima, umornim borcima i predstavnicima potlačenih i poniženih kojima je taj glas nasilno oduzet, izbrisan i učinjen nevidljivim; onima koji su predugo ne-pomireni sa vlastitim nepostojanjem.

U četiri filma palestinskih autora, vidjet ćemo kako izgleda svakodnevica Palestinaca u Gazi, djecu u izbjegličkim kampovima u Libanonu, prolaznike na punktovima koje moraju preći ponizno i obespravljeno ukoliko žele kupiti kruh i osnovne namirnice, raseljenika u Americi kako ga savjest grize jer nije sa svojima u podjeli užasa i tuge koje zatiču rođenjem u Palestini. Takav uvid omogućit će nam filmovi koji ovu temu obuhvaćaju zadnjih pola stoljeća ukazajući na dugu liniju umjetničkog otpora i umjetničke otpornosti usprkos svemu.

Prva programska cjelina posvećena je filmovima. Od prvog filma u programu, Oni ne postoje iz 1974., pronađenog i spasenog iz ruševina u Bejrutu 1982. godine, filma koji sačinjava temelj razvoja palestinske kinematografije, do filma Dar od pre nekoliko godina, dobićemo bolan uvid u život Palestinaca kroz simboličku intersekciju politike i estetike.

Druga programska cjelina, dogovorena u suradnji sa Inicijativom za slobodnu Palestinu, uključuje minuciozan razgovor i diskusiju između gosta iz Palestine Majda Nasrallaha, umjetnika i kulturnog aktivista, i Jerka Bakotina, novinara Novosti i također svojevrsnog aktivista, čije bogato iskustvo ubraja brojna terenska istraživanja, od rada sa Kurdima u Turskoj do posjete Gazi i kontinuiranog bavljenja palestinsko-izraelskim odnosima.

*Razgovor će biti vođen na engleskom jeziku bez prijevoda.

RASPORED PROJEKCIJA:

Oni ne postoje / Lays lahum wujud (Mustafa Abu Aili), 1974, 25'
Djeca bez djetinjstva / Atfal Walakin (Khadijeh Habashneh Abu Ali), 1979, 21'
Posveta atentatom / Homage by Assassination (Elia Suleiman), 1992
Dar / The Present (Farah Nabulsi), 2020, 24'

----------

OŽUJAK
Ljubav u XX. vs. ljubav u XXI. stoljeću

Jesam li zaljubljen? - Da, budući da čekam. Onaj drugi nikad ne čeka. Ponekad želim igrati ulogu onoga koji ne čeka.

Pokušavam se okupirati nečim drugim, kasniti; ali uvijek gubim u ovoj igri. Što god radim, nalazim se tamo, bez ičega, točan, čak i prije vremena. Fatalni identitet ljubavnika je upravo ovaj: ja sam taj koji čeka.

Roland Barthes

U novom izdanju Kratkog utorka, koji će se po prvi put održati u dvorani KIC-a, gdje namjerava i ostati, bavit ćemo se fenomenom ljubavi, vjerojatno najsloženijim u moru neobjašnjivih fenomena koji sačinjavaju i intrigiraju egzistenciju homosapiensa od postanja ove polusvjesne životinjske vrste.

Uspoređivat ćemo uzorke iz kratkih i srednjometražnih fimova posljednja dvaju stoljeća (računajući i ovo u kojem živimo), ali sa utjecajima koji epigenetski i spiritualno sežu do interakcija proteinskih lanaca iz ključale pjene primordijalne juhe.

U društvu Ane Fazekaš, stručnjakinje za komparativne okršaje i susrete, kanimo kušati iz izabranih filmskih primjera najbolje ljubavne sastojke. Očekuje vas razbarušen filmski omaž ljubavi koji će proletjeti poput Chagallovih ljubavnika iznad grada.

RASPORED PROJEKCIJA:

Dan u prirodi (Jean Renoir, 1936), 40'
Zaručnici s Mac Donaldova mosta ili Čuvajte se tamnih naočala (Agnes Varda, 1961), 5'
Djevojka, ona je 100% (Naoto Yamakawa, 1983), 11'
Osa (Andrea Arnold, 2003), 24'
Bavim se i skvošom (Pierre Alfred Eberhard & Sebastien de Monbrison, 2014), 7'
Jednominutni vremeplov (Devon Avery, 2014), 6'
Snježna ptica (Sean Baker, 2015), 12'


----------
Ivica Đorđević, novi selektor programa Kratki utorak od 2023. godine, filmski je montažer, suradnik Vlade Petrića i drugih filmskih radnika, jedan od osnivača Festivala eksperimentalnog filma Unforeseen i član umjetničke grupe Medijska arheologija i Low Fi video pokreta.