Ciklus

Od 30.06. Do 02.07.2008.

Ciklus egipatskog filma

Ciklus egipatskog filma

 

Filmovi iz ciklusa

Mumija (1969)

(Al-Mummia, 1969)

Režija: Chadi Abdel Salam
FOTOGRAFIJA: Abdel Aziz Fahmy
Sadržaj:

Južni Egipat 1881. godine. Vanis, mladić iz plemena Al Harbat, oklijeva između poštovanja prema ocu, plemenskom poglavici koji se prehranjuje prodajom arheoloških nalaza, i želje da egiptologu Kamalu otkrije tajnu faraonove grobnice. Kad mladićev brat umire od djedove ruke, Vanis odluči arheologa odvesti u grobnicu. Pronađeno blago odvoze u Kairo. Na egipatskim kritičarskim listama taj film je uvijek pri vrhu kao jedno od najboljih ostvarenja nacionalne kinematografije.

boja, 35mm, 103' min
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 30.06.2008 U 19:00

Neprospavane noći

(Sahar el layaly, 2003.)

Režija: Hani Khalifa
FOTOGRAFIJA: Ahmed Abdel Aziz
Sadržaj:

Dramski ambiciozno postavljena romantična komedija jedan je od rijetkih egipatskih filmova koji otvoreno progovara o seksualnosti te prati mnogobrojne oženjene i neoženjene likove i njihove avanture. Grupa starih prijatelja sastane se na proslavi rođendana kćerke Haleda i Perry. Mušira je udana za Alija, Amr je oženjen s Farah, Sameh ima aferu s Inas. Njihovi problemi eksplodiraju u trenutku šokantnih saznanja. Mušira otkrije da je Ali ne zadovoljava u postelji. Perra Amru da do znanja da zna za...

digitalno, boja, 129 min
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 30.06.2008 U 21:00

Cesta između palača

(Bin el qasrin, 1964)

Režija: Hassan Al Imam
Sadržaj:

Iako gospodin Ahmed Abd el-Džavad svaki dan nakon posla pijanči u društvu prijatelja i zabavlja se s „lakim ženama“, u njegovu domu vlada red i disciplina. Barem on to tako misli… Ovaj klasik egipatske kinematografije, snimljen prema romanu nobelovca Naguiba Mahfouza, savršeno oslikava vrijeme kad su se pojedinci odvajali iz okrilja obitelji i stvarali egipatsku državu.

crno bijeli, 35mm, 130 min
PROJEKCIJA:
Utorak 01.07.2008 U 19:00

Predragocjeno življenje

(Ya dunia ya gharamy, 1996)

Režija: Magdi Ahmed Ali
Sadržaj:

Komedija o tri neudane žene u kojoj glume tri zvijezde suvremenog egipatskog filma. Sve tri su u kasnim tridesetim godinama i sve tri su seksualno nezadovoljene. Doduše, prva je zaručena, ali dan prije vjenčanja njezinog dragog uhite zbog krađe. Druga je cvjećarica koja razočarano shvaća da ju je njezin dečko izabrao samo za „drugu“ ženu. Treća je izgubila nevinost s ljubavnikom koji pristupa fundamentalistima.

boja , 35mm, 105 min
PROJEKCIJA:
Utorak 01.07.2008 U 21:00

Između neba i zemlje

(Bin elsema we el-Ard, 1960)

Režija: Salah Abouseif
FOTOGRAFIJA: Wahid Farid
Sadržaj:

Glumica koja na krovu treba snimiti scenu, samoubojica, bolesnik - bjegunac iz ludnice, ljubavnici koji se spremaju na tajni sastanak, džepar i još poneki, zateknu se u liftu zaglavljenu između katova. Dok uhvaćeni između neba i zemlje čekaju spasioce, pred nama se odvijaju priče iz njihovih života, gorke, slatke ali ponajviše nevjerojatno zabavne.

crno bijeli, 35mm, 85
PROJEKCIJA:
Srijeda 02.07.2008 U 19:00

Aleksandrija... zašto?

(Eskanderia…Leh, Egipat, Alžir, 1979)

Režija: Youssef Chahine
FOTOGRAFIJA: Mohsen Nasr
Sadržaj:

Prvi dio Chahineove autobiografske tetralogije smješten je u redateljev rodni grad za vrijeme Drugog svjetskog rata kada prema njemu nadiru Rommelove trupe.  Mladi Yehia, redateljev alter-ego, unatoč protivljenju svoje dobrostojeće kršćanske obitelji sanja o tome da postane glumac bježeći od uznemirujuće i kompleksne stvarnosti u savršene i jednostavne svjetove što ih nude američki filmovi. Osim središnje priče o mladom sanjaru u potrazi za identitetom Ch...

boja, 133'
PROJEKCIJA:
Srijeda 02.07.2008 U 21:00
Vidi cijeli program