Ciklus

Od 07.10.2023. Do 29.07.2024.

Filmovi koje volite

Filmovi koje volite

Osim u kinu Forum, KIC-u i Studio-Galeriji KLET, kultne filmove možete pogledati i na krovnoj terasi Scene Ribnjak


Program Tuškanca u gostima tijekom srpnja moguće je pratiti i na otvorenom! Naime, za toplih ljetnih večeri i pod vedrim nebom, na krovnoj terasi Ljetnog kina Ribnjak prikazivat će se legendarni naslovi iz popularnog ciklusa Filmovi koje volite.

Projekcije na otvorenom održavat će se svakog ponedjeljka do kraja mjeseca s početkom u 21:30, a prvu je moguće pogledati već 8. srpnja kada je na rasporedu romantična drama Prije zore (1995) fokusirana na slučajan susret mladog Amerikanca i Francuskinje u vlaku te njihov neplanirani provod u Beču.

Na platnu Ljetnog kina Ribnjak bit će prikazana i antologijska krimi-drama Rašomon (1950) iz koje je izveden pridjev rašomonski kao sinonim za situacije u kojima je teško utvrditi objektivnu istinu, a slijedi ju Annie Hall (1977) obilježena ironičnim odnosom Woodyja Allena spram visoke i popularne kulture.

Zadnja projekcija na otvorenom bit će Ivanovo djetinjstvo (1962), debitantski film Andreja Tarkovskog te jedan od najsnažnijih krikova protiv rata u povijesti kinematografije.

Osim spomenutih projekcija na otvorenom, Tuškanac u gostima filmove koje volite u srpnju će prikazivati i na već dobro poznatim lokacijama u gradu.

U kinu Forum, 13. srpnja u 21 sat, ne propustite pogledati crnohumorni Trainspotting (1996) prepun šokantnih prikaza života mladih heroinskih ovisnika koji u Edinburghu izvode opasne psine i promatraju vlakove.

U Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazano pet naslova iz ciklusa. Kineska četvrt (1974) s Jack Nicholsonom kao detektivom u mreži korupcije do danas se smatra primjerom savršenog scenarija, a Obitelj čudaka (2001) donosi urnebesne avanture ekscentrične obitelji koja putuje Amerikom u starom kombiju kako bi sudjelovala u dječjem natjecanju ljepote…

Snimljena prema istinitom događaju i s Al Pacinom u glavnoj ulozi, Pasje poslijepodne (1975)  napeta je priča o neuspjelom pokušaju pljačke banke. Psihološka melodrama Sve o mojoj majci (1999) posveta je Pedra Almodóvara djelu Tramvaj zvan žudnja, dok je Ponoćni kauboj (1969) poznat po motivu snažnog prijateljstva između straight i gay likova uslijed dostizanja američkog sna.

U suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, 17. srpnja s početkom u 21:30, u Studio-galeriji KLET, održat će se besplatna projekcija Godardovog debija Do posljednjeg daha (1960), ključnog djela francuskog novog vala koje je izvršilo ogroman utjecaj na filmske autore širom svijeta.

----------

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Redovna cijena ulaznice iznosi 4 eura.

Ulaznice za projekcije na Ljetnom kinu Ribnjak moguće je kupiti OVDJE ili na blagajni Centra mladih Ribnjak koja se otvara sat vremena prije početka projekcije.

Ulaznice za projekcije na drugim lokacijama moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr ili na blagajni kina domaćina koja se otvara sat vremena prije početka projekcije.

Filmovi iz ciklusa

Tri boje: plavo

(Trois couleurs: bleu, Francuska, Poljska, Švicarska, 1993 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Krzysztof Kieślowski
FOTOGRAFIJA: Slawomir Idziak
Sadržaj:

Senzibilna Julie Vignon sretno je udana za uglednog skladatelja Patricea, s kojim ima petogodišnju kći. Tijekom jedne tamnoplave noći, dok se svo troje voze automobilom kojim upravlja Patrice, on iznenada izgubi nadzor nad vozilom koje udari u drvo, pri čemu smrtno stradaju Patrice i djevojčica. Julie je teško ozlijeđena, te već tijekom oporavka počne razmišljati o samoubojstvu, da bi naposljetku bol odlučila odagnati tako što će uništiti sve veze sa svojim pre...

boja, 98'
PROJEKCIJA:
Subota 07.10.2023 U 20:00

Plavi baršun

(Blue Velvet, SAD, 1986 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: David Lynch
FOTOGRAFIJA: Frederick Elmes
Sadržaj:

Nakon što mu otac doživi srčani udar, mladi Jeffrey Beaumont vrati se u naizgled idilični rodni gradić Lumberton u Sjevernoj Karolini. Lumberton je provincijsko mjesto koje živi od drvne industrije, u kojem su kuće okružene njegovanim cvjetnjacima i bijelim ogradama a ljudi su dobrodušni i srdačni. No kad pri povratku kući iz bolnice u travi pronađe odsječeno ljudsko uho, Jeffrey će početi otkrivati mračno i psihopatološko naličje Lumbertona. Nakon što policija utvrdi...

boja, 120'
PROJEKCIJA:
Utorak 10.10.2023 U 20:00

Manhattan

(SAD, 1979 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Woody Allen
FOTOGRAFIJA: Gordon Willis
Sadržaj:

Neurotični Njujorčanin Isaac Davis 42-godišnji je televizijski scenarist nezadovoljan svojim životom na Manhattanu, poslom koji mu se nimalo ne sviđa te činjenicom da ga je bivša supruga Jill ostavila zbog druge žene. Jill se posvetila književnosti, a da nevolja bude veća njezina prva knjiga koju upravo piše bavi se njihovim turbulentnim odnosom. Isaac se okrenuo novoj vezi s privlačnom 17-godišnjakinjom Tracy, djevojkom zaokupljenom školskim obvezama, no dok o...

c/b, 96'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 12.10.2023 U 20:00

Nebo nad Berlinom

(Der Himmel über Berlin, Njemačka, Francuska, 1987 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Wim Wenders
FOTOGRAFIJA: Henri Alekan
Sadržaj:

Berlin je ispunjen anđelima koji slušaju misli smrtnika i pokušavaju ih utješiti. Jedan od njih, Damiel, poželi postati čovjek nakon što se zaljubio u prelijepu Marion, umjetnicu na trapezu... Kultno Wendersovo ostvarenje, nagrađivano na mnogim festivalima. Na festivalu u Cannesu 1987. godine Wenders je nagrađen kao najbolji redatelj.

c/b, 127'
PROJEKCIJA:
Subota 14.10.2023 U 20:00

Persona

(Švedska, 1966 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Glumeći Elektru u novoj predstavi, ugledna kazališna glumica Elisabet Vogler usred predstave odjednom zanijemi. Kad dospije u bolnicu, skrb o njoj preuzima mlada medicinska sestra Alma, koja će ubrzo otkrije da Elisabet nije izgubila moć govora već je potpuno svjesno odlučila prestati govoriti. Dok bude skrbila o njoj, Alma će s Elisabet postupno razviti složen odnos...  Psihološka drama s elementima horora u vrijeme premijere izazvala je brojne kontroverze zbo...

c/b, 84'
PROJEKCIJA:
Nedjelja 15.10.2023 U 20:00

Stvar

(The Thing, SAD, 1982 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: John Carpenter
FOTOGRAFIJA: Dean Cundey
Sadržaj:

U Zemljinoj orbiti prije nekoliko tisuća godina pratimo putanju izvanzemaljske letjelice koja počinje padati negdje iznad Južnog pola. Tijekom zime 1982. godine na Antarktici, helikopter s norveškom posadom lovi i pokušava ubiti psa koji je pobjegao iz njihove baze. Čini se da Norvežani psa pokušavaju ustrijeliti prije no što dotrči do članova posade američke istraživačke baze, no pritom jedan Norvežanin pogine pri neuspjelom pokušaju bacanja granate, a drugog...

boja, 109'
PROJEKCIJA:
Utorak 17.10.2023 U 20:00

Apokalipsa danas: Final Cut

(Apocalypse Now: Final Cut, SAD, 1979 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Francis Ford Coppola
FOTOGRAFIJA: Vittorio Storaro
Sadržaj:

Vijetnamski rat. Američki časnik, kapetan Willard, dobiva tajni zadatak da u mračnim dubinama džungle pronađe i likvidira odmetnutog pukovnika Kurtza, tvorca naoružane sljedbe urođenika koja ga smatra božanstvom…   Jedan od najslavnijih ratnih filmova svih vremena i po brojnim anketama, neovisno o žanrovskoj pripadnosti, jedan od najboljih filmova u povijesti kinematografije, adaptacija je znamenita kratkog romana Srce tame Josepha Conrada iz 1899., izmještena iz kolonijalne...

boja, 183'
PROJEKCIJA:
Srijeda 18.10.2023 U 20:00

2001: Odiseja u svemiru

(2001: A Space Odyssey, SAD, UK, 1968 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Stanley Kubrick
FOTOGRAFIJA: Geoffrey Unsworth
Sadržaj:

Prije četiri milijuna godina, u osvit čovječanstva u eri pleistocena, pojava zagonetnog crnog monolita, artefakta glatkih površina i pravokutne geometrijske strukture, izaziva uznemirenost među pripadnicima čopora čovjekolikih majmuna. Potaknuti monolitom, neki članovi čopora australopiteka s vremenom postaju agresivni prema životinjama, otkrivaju ubojite mogućnosti primjene njihovih kostiju, te naposljetku agresiju izražavaju i prema pripadnicima suparničkog čopora. Sada je godina 2000....

boja, 149'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 19.10.2023 U 20:00

Maršal

(Hrvatska, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Vinko Brešan
FOTOGRAFIJA: Živko Zalar
Sadržaj:

Radnja se vrti oko policajca koji odlazi na mali dalmatinski otok istražiti navode o ukazanju duha pokojnog maršala Tita, što izaziva razne reakcije ljudi. Stari partizani žele vjerovati da je došlo vrijeme povratka socijalizma, pa mjesto neobične pojave Tita postaje hodočasničko odredište umirovljenih boraca koji u gomili dolaze s kopna na otok. Agilni gradonačelnik koristi ovu pomamu da pokrene otočni turizam, pa u patvorenoj kulisi, s uvježbanim govorima...

boja, 97'
PROJEKCIJA:
Nedjelja 22.10.2023 U 20:00

Casablanca

(SAD, 1942 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Michael Curtiz
FOTOGRAFIJA: Arthur Edeson
Sadržaj:

Filmski klasik sa Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Casablanci američki emigrant Rick vodi najpopularniji noćni klub. Tamo će mu se put ukrstiti sa bivšom ljubavi Ilse koja se pojavljuje u pratnju Victora Laszla, češkog pripadnika pokreta otpora.

c/b, 102'
PROJEKCIJA:
Utorak 24.10.2023 U 20:00

Psiho

(Psycho, SAD, 1960 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: John L. Russell
Sadržaj:

Četrdeset tisuća dolara gotovine koji će slučajno dospjeti u ruke Marion Crane, privlačne tajnice trgovca nekretninama, za mladu će ženu predstavljati preveliko iskušenje. Umjesto da ih položi na bankovni račun vlasnika tvrtke, ona će ih nagonski uzeti i pokušati pobjeći te započeti novi život. Putem prema Kaliforniji kao mitskoj meti svih bjegunaca, Marion će se zaustaviti da bi prenoćila u malome motelu Bates. Ugodna večer sa susretljivim i plahim vlasnikom Normanom Batesom, s ko...

c/b, 109'
PROJEKCIJA:
Srijeda 25.10.2023 U 20:00

Istrebljivač

(Blade Runner, SAD, 1982 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Ridley Scott
FOTOGRAFIJA: Jordan Cronenweth
Sadržaj:

Los Angeles 2019. godine prljav je i prenapučen grad, hladan, mračan, negostoljubiv i dekadentan megalopolis u kojem živi detektiv Rick Deckard. On je osamljenik koji radi za posebnu policijsku organizaciju Blade Runner, čiji su djelatnici zaduženi za likvidiranje odmetnutih 'replikanata'. Naime, na drugim planetima formiraju se kolonije tzv. 'replikanata', androida izgledom i ponašanjem posve identičnih ljudima, koji su stvoreni u okrilju korporacije Tyrell. Replikanti s...

boja, 117'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 26.10.2023 U 20:00

Rondo

(Hrvatska, 1966 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Zvonimir Berković
FOTOGRAFIJA: Tomislav Pinter
Sadržaj:

Umjetnički dizajner Feđa sredovječni je Zagrepčanin otuđen od svoje mlade, emotivne i senzualne supruge Nede, s kojom živi u ukusno uređenom potkrovlju zgrade u središtu grada. Promatrajući jednog dana u parku odigravanje partije dvojice dokonih šahista, Feđa će upoznati šutljivog i povučenog suca Mladena, također pasioniranog šahista i kibicera. Među dvojicom muškaraca ubrzo se razvije neobičan poluprijateljski odnos, te Mladen počne redovito nedjeljom poslije...

c/b, 94'
PROJEKCIJA:
Subota 04.11.2023 U 20:00

Ta divna splitska noć

(Hrvatska, 2004 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Arsen Anton Ostojić
FOTOGRAFIJA: Mirko Pivčević
Sadržaj:

U mračnim i napuštenim ulicama geta hrvatskoga grada Splita, tijekom posljednja dva sata Stare godine, tri se odvojene ljubavne priče – koje nisu izravno povezane s proslavom – međusobno isprepleću. Tri para nađu se pokraj glavnog rimskog trga: sitni diler Nike i udovica Marija sa svojim sinom, mlada ovisnica u krizi Maja i depresivni američki mornar Franky te par naivnih tinejdžera, Luka i Anđela. Svi oni bezuspješno pokušavaju pobjeći iz svojih individual...

c/b, 100'
PROJEKCIJA:
Nedjelja 05.11.2023 U 20:00

Nema zemlje za starce

(No Country for Old Men, SAD, 2007 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić,)

Režija: Joel & Ethan Coen
FOTOGRAFIJA: Roger Deakins
Sadržaj:

Negdje u nepreglednoj pustari u zapadnom Teksasu, tijekom lipnja 1980. godine, lokalni šerif Ed Tom Bell pripovijeda o tome kako se vremena mijenjaju i kako je u području u kojem on čuva zakon sve više nasilja. Jedan od onih koji će se susresti s nasiljem je i Llewelyn Moss, sredovječan muškarac koji u takvom ambijentu u prikolici živi sa svojom djevojkom, trudeći se preživjeti u jednoličnoj svakodnevici. Llewelyn ponekad uzme pušku i ode u krivolov u blizini meksičke...

boja, 122'
PROJEKCIJA:
Utorak 14.11.2023 U 20:00

Snovi

(Yume, Japan, SAD, 1990 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Akira Kurosawa
FOTOGRAFIJA: Takao Saitô, Shôji Ueda
Sadržaj:

Ciklus od osam vinjeta za koje je autor nadahnuće pronašao u osam snova koje je sanjao u različitim razdobljima svog života, počinje pričom o mladom I-ju, dječaku koji unatoč upozorenju svoje majke odluči gledati šumsko 'vjenčanje' para lisica. U drugoj vinjeti I razgovara s duhovima stabala breskve koja su ljudi nemilosrdno posjekli. Treća vinjeta prikazuje san o skupini planinara koji se usred velike snježne oluje pokušavaju vratiti u logor iz kojeg su krenuli...

boja, 119'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 16.11.2023 U 20:00

Građanin Kane

(Citizen Kane, SAD, 1941 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Gregg Toland
Sadržaj:

Vijest da je u svom raskošnom dvorcu Xanadu na Floridi umro glasoviti tajkun Charles Foster Kane izuzetno uzburka američku javnost i medije. Doznavši da je pokojnik umro osamljen te da su mu posljednje riječi bile 'ružin pupoljak', gospodin Rawlston, urednik jednih njujorških novina, na mjesto događaja smjesta pošalje skupinu svojih novinara sa zadatkom da doznaju što više pikantnih detalja o Kaneovu životu. Među tim novinarima je i poduzetni Jer...

c/b, 119'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 20.11.2023 U 20:00

Taksist

(Taxi Driver, SAD, 1976 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Martin Scorsese
FOTOGRAFIJA: Michael Chapman
Sadržaj:

New York sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Nekadašnji marinac i vijetnamski veteran Travis Bickle asocijalan je tip koji mučen nesanicom počne noću raditi kao taksist. Vozeći se kroz opasne gradske četvrti, Travis promatra kriminalce, prostitutke i sličan polusvijet, a u njemu sve više raste spoznaja o potrebi da se nešto promijeni te da i sam pridonese toj promjeni. Istovremeno, on je osamljenik koji dosta slobodnog vremena provodi u opskurnim porno-kinima. Nak...

boja, 114'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 23.11.2023 U 20:00

Povećanje

(Blow-up, Italija, UK, 1966 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Michelangelo Antonioni
FOTOGRAFIJA: Carlo Di Palma
Sadržaj:

Mladi Thomas elitni je londonski modni fotograf koji se osim modnom bavi i umjetničkom fotografijom socijalne tematike. Jednog dana, tijekom rutinskog snimanja u ne osobito posjećenom parku, Thomas u kadru zabilježi neobičan odnos njemu nepoznate mlade žene i starijeg muškarca, koji ostavljaju dojam kao da su uhvaćeni usred ljubavne svađe. Nakon što u studiju ubrzo razvije i poveća fotografije, Thomas će analizom pozadine povećanih snimka postati uvjeren da je kamerom slučajno snim...

boja, 111'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 27.11.2023 U 20:00

Raspoloženi za ljubav

(Faa yeung nin wah, Hong Kong, Kina, 2000 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Wong Kar-wai
FOTOGRAFIJA: Christopher Doyle, Pun-Leung Kwan, Ping Bin Lee
Sadržaj:

Hong Kong, 1962. Novinski urednik Chow Mo-wan useljeva se u novi stan sa svojom suprugom. Istog dana u istu zgradu useli i tajnica Su Li-zhen sa svojim suprugom. Oba bračna para izbjeglice su iz Šangaja. Kako su njihovi supružnici često odsutni, Chow i Li-zhen se međusobno zbližavaju i postaju dobri prijatelji. Ubrzo šokirani saznaju da su njihovi bračni partneri međusobno postali ljubavnici. Godine prolaze, a Chow i Li-zhen razvijaju bliskost, no iako su oboje svjesni svojih osjeć...

boja, 98'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 08.04.2024 U 20:00

Veliki Lebowski

(The Big Lebowski, SAD, UK, 1998 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Joel & Ethan Coen
FOTOGRAFIJA: Roger Deakins
Sadržaj:

U Los Angelesu 1991. godine zatječemo zgubidana Jeffa Lebowskog, strastvenog ljubitelja kuglanja, ispijanja piva i pušenja trave, koji samog sebe oslovljava nadimkom Dude. Kad mu jedne večeri u stan upadnu dvojica provalnika koji zatraže da im vrati novac koji je njegova supruga navodno potrošila, Dude ih bezuspješno pokuša uvjeriti da to nije istina jer on jednostavno nema suprugu, nakon čega se oni pomokre po njegovu omiljenom sagu i odu. Dude će ubrzo shvatiti da s...

boja, 117'
PROJEKCIJA:
Petak 12.04.2024 U 20:00

Kosa

(Hair, SAD, Zapadna Njemačka, 1979 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Miloš Forman
FOTOGRAFIJA: Miroslav Ondrícek, Richard C. Kratina, Jean Talvin
Sadržaj:

Sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća mladi Claude Hooper Bukowski napušta rodni dom u Oklahomi i odlazi u New York, da bi se ondje prijavio u vojsku i otišao u Vijetnamski rat. No prije nego posjeti centar za novačenje Claude u njujorškom Central Parku sretne skupinu hipija, djevojaka i mladića njegove dobi koji žive njemu posve nepoznatim načinom života. Hipije predvodi energični George Berger, karizmatični dugokosi buntovnik s kojim će se Claude prilično brzo spri...

boja, 121'
PROJEKCIJA:
Subota 13.04.2024 U 20:00

Rekvijem za snove

(Requiem for a Dream, SAD, 2000 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Darren Aronofsky
FOTOGRAFIJA: Matthew Libatique
Sadržaj:

Sara Goldfarb umirovljena je udovica i živi u malom stanu, gdje većinu vremena provodi gledajući televiziju, posebno šou koji promovira samopomoć. Mašta je preuzima i ona ima deluzija da gostuje u omiljenom šou. Njezin sin Harry ovisnik je o narkoticima, a sa svojim najboljim prijateljem Tyroneom zamišlja da će postati trgovac drogom i tako se obogatiti. Harryjeva djevojka Marion ima dara za modni dizajn i uopće umjetnost, ali prepušta se narkotičkom svije...

boja, 102'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 22.04.2024 U 20:00

Kum

(The Godfather, SAD, 1972 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Francis Ford Coppola
FOTOGRAFIJA: Gordon Willis
Sadržaj:

New York, 1945. Don Vito Corleone, poglavar mafijaške familije Corleone, priređuje raskošnu svadbu svoje kćeri jedinice Connie. Dok se na svjetlu dana izmjenjuju ples, pjesma i odlično raspoloženje, don Vito u sumračnom ambijentu svoje radne sobe prima različite ljude koji od njega traže pomoć. Tako lokalni grobar traži osvetu onima koji su silovali njegovu kćer, ali Kum mu objašnjava da kazna za silovanje ne može biti smrtna, jer odmazda ne bi bila recipročna. Vitovo kumče,...

boja, 175'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 29.04.2024 U 20:00

Prije zore

(Before Sunrise, SAD, Austrija, Švicarska, 1995 | Mjesto prikazivanja filma: Krovna terasa Scene Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Richard Linklater
FOTOGRAFIJA: Lee Daniel
Sadržaj:

Putujući vlakom kroz Europu, mladi Amerikanac Jesse Wallace upozna svoju vršnjakinju, Francuskinju Céline. Dok je Jesseja nedavno ostavila djevojka koju je posjetio u Madridu, nakon čega je krenuo na dvotjedno putovanje Europom, Céline je bistra i atraktivna studentica na Sorbonnei koja se vraća u Pariz nakon posjeta baki u Budimpešti. Njih dvoje se na prvi pogled svide jedno drugom, te odluče u Beču sići s vlaka i jedan dan provesti zajedno. Oboje su otvorene i prič...

boja, 101'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 08.07.2024 U 21:30

Trainspotting

(UK, 1996 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Danny Boyle
FOTOGRAFIJA: Brian Tufano
Sadržaj:

Mladi Mark Renton narkoman je iz Glasgowa koji sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća funkcionira kao svojevrsni antijunak tog vremena. Njegova svakodnevica svodi se na prljavu mješavinu seksa, droge, rock-glazbe i nogometa, uz poneku masnicu i krvavi ispljuvak. Sa svojim prijateljima slikovitih nadimaka, od Sick Boya koji je opsjednut Seanom Conneryjem preko ne osobito inteligentnog Spuda i psihopatologijom obilježenog Begbieja do sportaša i čistunca Tommyja, koji nikad nij...

boja, 93'
PROJEKCIJA:
Subota 13.07.2024 U 21:00

Kineska četvrt

(Chinatown, SAD, 1974 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Roman Polanski
FOTOGRAFIJA: John A. Alonzo
Sadržaj:

Los Angeles, 1937. Privatni detektiv Jake Gittes vodi agenciju koja se uglavnom bavi pribavljanjem dokaza bračnih nevjera. U ured mu dolazi žena koja traži da uhodi njezina supruga Hollisa Mulwraya, glavnog inženjera gradskog ureda za vodovod i struju, koji navodnu ima ljubavnicu. Gittes prihvaća slučaj, no Mulwray biva ubijen, a detektiv shvaća da žena koga je angažirala nije supruga ubijenog. Prava inženjerova supruga kći je moćnog bogataša Noaha Crossa s kojom Gittes započne ljubavni o...

boja, 130'
PROJEKCIJA:
Nedjelja 14.07.2024 U 21:00

Rašomon

(Rashômon, Japan, 1950 | Mjesto prikazivanja filma: Krovna terasa Scene Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Akira Kurosawa
FOTOGRAFIJA: Kazuo Miyagawa
Sadržaj:

U srednjovjekovnom Japanu, u vrijeme nemira i gladi, trojica muškaraca počinju voditi zanimljiv razgovor. Tri dana ranije jedan od njih, po zanimanju drvosječa, nedaleko grada Kyota na putu u šumu gdje skuplja drva pronašao je leš ubijenog muškarca. O tome je i svjedočio na sudu, a svojim sugovornicima prepričava sudska svjedočenja i ostalih osoba umiješanih u čitav događaj. Prvi je svjedočio zloglasni lopov Tajomaru, čovjek osumnjičen da je ubio i okrao...

c/b, 88'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 15.07.2024 U 21:30

Do posljednjeg daha

(A bout de souffle, 1960 | Mjesto prikazivanja filma: Studio-galerija KLET (Ilica 73))

Režija: Jean-Luc Godard
FOTOGRAFIJA: Raoul Coutard
Sadržaj:

Sitni anarhoidni kriminalac Michel Poiccard, koji se predstavlja i kao Laszlo Kovacs, krade automobil u Marseilleu, a kad ga na autocesti uoči i pokuša zaustaviti policajac na motociklu, Michel ga instinktivno ubije. Potom odlazi u Pariz i sklanja se kod američke djevojke Patricije koja želi postati  novinarkom, a trenutno, kao kolporterka, prodaje novine na ulici. Michel želi da zajedno pobjegnu u Italiju, a Patricia mu kaže da je trudna, vjerojatno s njim…   Iako se &#...

c/b, 87'
PROJEKCIJA:
Srijeda 17.07.2024 U 21:30

Annie Hall

(SAD, 1977 | Mjesto prikazivanja filma: Krovna terasa Scene Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Woody Allen
FOTOGRAFIJA: Gordon Willis
Sadržaj:

Godinu dana nakon što je prekinuo vezu sa ženom svog života Annie Hall, neurotični njujorški komičar Alvy Singer pokušava dokučiti razlog prekida. Alvy već 15 godina redovito posjećuje psihijatra, a još kao dječak bio je sklon depresiji te je svoje razredne kolege držao budalama. Dvaput se ženio, a jedan brak mu se raspao zbog toga što se sa suprugom, liberalkom Allison, nije mogao složiti oko pozadine Kennedyjeva ubojstva. Njegova najveća ljubav bila je i ost...

boja, 93'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 22.07.2024 U 21:30

Obitelj čudaka

(The Royal Tenenbaums, SAD, 2001 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Wes Anderson
FOTOGRAFIJA: Robert D. Yeoman
Sadržaj:

Stari Royal Tenenbaum nekad je imao sve što se moglo poželjeti, uspješnu karijeru odvjetnika, imetak, voljenu suprugu, arheologinju Etheline, te sinove Chasa i Richieja i usvojenu kći Margot. Dok su sva djeca na određene načine bila genijalci, pa je Chas bio financijski genij, Richie juniorski prvak Amerike u tenisu, a Margot darovita spisateljica, sam Royal nikad nije bio poželjan tip oca. Upravo suprotno, osim što je zračnom puškom ustrijelio Chasa u prst, Richieja...

boja, 110'
PROJEKCIJA:
Srijeda 24.07.2024 U 21:00

Pasje poslijepodne

(Dog Day Afternoon, SAD, 1975 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Sidney Lumet
FOTOGRAFIJA: Victor J. Kemper
Sadržaj:

Vruć ljetni dan u newyorškoj četvrti Brooklyn. Sonny Wortzik i Salvatore Naturale zvani Sal kreću u pljačku banke, no stižu neposredno nakon velike dnevne isplate te se domognu tek skromnog plijena. Ubrzo stiže policija i banku stavlja pod opsadu, a Sonny i Sal uzimaju bankovne službenike za taoce. Na poprište stižu i novinari odnosno televizijske ekipe, te masa radoznalih susjeda i prolaznika. Uskoro se otkrije da se Sonny, oženjen čovjek bez kriminalnog dosjea, upustio u pljačku...

boja, 124'
PROJEKCIJA:
Petak 26.07.2024 U 21:00

Sve o mojoj majci

(Todo sobre mi madre, Španjolska, Francuska, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Pedro Almodóvar
FOTOGRAFIJA: Affonso Beato
Sadržaj:

Sredovječna Manuela žena je u potpunosti posvećena podizanju svog sina Estebana. U jednoj bolnici u Madridu ona radi kao medicinska sestra, koordinatorica za transplantaciju organa, i samohrana je majka koja od Estebana krije istinu o njegovu ocu, transseksualcu imenom Lola. Tinejdžer Esteban je o Manueli napisao filmski scenarij naslovljen Sve o mojoj majci, a kad mladić navrši sedamnaest godina, na njegov rođendan on i majka odu u kazalište pogledati predstavu Tramvaj zvan žudnja...

boja, 101'
PROJEKCIJA:
Subota 27.07.2024 U 21:00

Ponoćni kauboj

(Midnight Cowboy, SAD, 1969 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: John Schlesinger
FOTOGRAFIJA: Adam Holender
Sadržaj:

Teksaški provincijalac Joe Buck dolazi u New York, naivno vjerujući da će živjeti lagodnim životom kao žigolo. Međutim njegovi pokušaji da postane plaćeni ljubavnik imućnih sredovječnih dama završavaju porazno, te ostaje bez prihoda. Upozna sitnog uličnog prevaranta Rizza zvanog Ratso (Štakorko) koji ga prvo prevari, ali poslije postanu bliski prijatelji. Rizzo ima ozbiljnu plućnu bolest i Joe pokušava namaći novac da ga odvede na Floridu, u podneblje blage kli...

c/b i boja, 113'
PROJEKCIJA:
Nedjelja 28.07.2024 U 21:00

Ivanovo djetinjstvo

(Ivanovo detstvo, SSSR, 1962 | Mjesto prikazivanja filma: Krovna terasa Scene Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Andrej Tarkovski
FOTOGRAFIJA: Vadim Jusov
Sadržaj:

Drugi svjetski rat. Nakon sna, 12-godišnji Ivan budi se, ustaje i prolazi kroz ratom razoren krajolik da bi stigao do močvare, a onda preplivao rijeku. Na drugoj obali hvataju ga sovjetski vojnici i odvode svom pretpostavljenom, mladom poručniku Galcevu. Galcev ga ispituje i naposljetku se ispostavi da je dječak izviđač glavnog štaba u kojeg štapski pukovnik Grjaznov ima potpuno povjerenje. Kroz niz snova i razgovora različitih likova otkriva se da je Ivan u ratu izgubio cij...

c/b, 95'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 29.07.2024 U 21:30
Vidi cijeli program