Ciklus

Od 06.04. Do 01.07.2024.

Kultni Disney

Kultni Disney

U sklopu subotnjih obiteljskih druženja, na Sceni Ribnjak i u Centru za kulturu i informacije Maksimir pogledajte Snjeguljicu, Malu sirenu, 101 Dalmatinca, Tarzana i druge omiljene priče

 

Osim u povijesti animacije i svjetskoj pop kulturi, Disneyjevi crtići posebno mjesto zauzimaju ponajprije u srcima milijuna gledatelja odraslih uz maštovite avanture likova koji su nas zabavljali, ali i učili hrabrosti, upornosti, iskrenosti i ljubavi.

U znak sjećanja na djetinjstvo, Tuškanac u gostima, u partnerstvu s Centrom mladih Ribnjak te Centrom za kulturu i informacije Maksimir, od travnja će prikazivati bezvremenski ciklus Kultni Disney.

Ciklus donosi izbor od sedam globalno prepoznatljivih remek-djela produkcije Walt Disney Pictures čiji su fantastični svjetovi, upotpunjeni porukama o toleranciji, jednakosti i poštovanju različitosti, neiscrpan odgojni izvor koji generacijama rado konzultiraju i roditelji.

Omiljeni animirani filmovi sinkronizirani su na hrvatski jezik, a prikazivat će se subotama na Sceni Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1) i u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18).


Raspored filmova:

6. travnja u 11 sati, Scena Ribnjak, Snjeguljica (1937)
25. svibnja u 16 sati, CKI Maksimir, Snjeguljica (1937)

Ekranizacija istoimene bajke braće Grimm o kraljevni očaravajuće ljepote koja je pobjegla od ljubomorne maćehe te našla utočište kod sedam patuljaka. Osim što je prvi dugometražni crtani film u povijesti kinematografije, Snjeguljica je i prvi animirani film proizveden u SAD-u te prvi u potpunosti snimljen u boji.

13. travnja u 16 sati u CKI Maksimir, Mala sirena (1989)

Nastala prema istoimenoj bajci koju je napisao Hans Christian Andersen, radnja prati sirenu Ariele koja se zaljubila u mladića Erica te odlučila transformirati u ljudsko obličje. Film je nagrađen Oscarima za najbolju glazbu i veselu pjesmu „Na morskom dnu“, a u istim kategorijama osvojio je i dva Zlatna globusa.

27. travnja u 11 sati, Scena Ribnjak, Bambi (1942)

Film je nastao prema istoimenom romanu austrijskog pisca Felixa Saltena, a uz tri nominacije za Oscara (najbolji zvuk, pjesma i originalna glazba), našao se i na listi Američkog filmskog instituta 10 najboljih animacija te zauzeo treće mjesto, dok na listi 100 heroja i negativaca lovac zauzima 20. mjesto kao negativac.

11. svibnja u 16 sati, CKI Maksimir, Tarzan (1999)

Film o „čovjeku majmunu“, koji u potrazi za identitetom spoznaje ljubav, temeljen je na istoimenoj priči Edgara Ricea Burroughsa. Osvojio je Oscara za najbolju originalnu pjesmu You'll Be in My Heart, Phila Collinsa te potaknuo stvaranje broadwayske adaptacije, TV seriju te dva nastavaka, Tarzan & Jane (2002) i Tarzan II (2005).

18. svibnja u 11 sati, Scena Ribnjak, 101 Dalmatinac (1961)

Ekranizacija istoimenog romana Dodieja Smitha prepoznatljiva je po liku Cruelle de Vil, ikonične zlikovke opsjednute krznom zbog kojeg je spremna oteti i ubiti štenad dalmatinaca. Međutim, pas Pongo predvodi junačku ekipu životinja u dramatičnoj potrazi za svojim mladuncima…

1. lipnja u 16 sati, CKI Maksimir, Trnoružica (1959)
29. lipnja u 11 sati, Scena Ribnjak, Trnoružica (1959)

Temeljena na bajci Charlesa Perraulta, radnja prati princezu Auroru koju je po rođenju proklela zla vila Zlurada, a iz duboka sna može je probuditi samo poljubac prave ljubavi. Zanimljiva je činjenica da se Trnoružica u filmu pojavljuje samo 18 minuta tijekom radnje koja traje preko 70 minuta.

15. lipnja u 11 sati, Scena Ribnjak, Ljepotica i zvijer (1991)

Inspiriran francuskom bajkom iz 1756. autorice Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, film prati šarmantnu ljepoticu koja se neočekivano zaljubi u princa pod kletvom. Riječ je o prvom animiranom filmu ikad nominiranom za Oscara u kategoriji najboljeg filma te prvom adaptiranom u broadwayski mjuzikl.

 

Osim što potiču maštu i pomažu usvojiti dobre osobine i univerzalne vrijednosti kod djece, Disneyevi crtići svojom su višedimenzionalnom kvalitetom i trajanjem postali dio kulturnog nasljeđa kojemu se rado vraćamo, a također su sjajan i nezaobilazan oblik razonode primjeren vikendima u društvu najmilijih!

-----------

Ulaznice za projekcije na Sceni Ribnjak kupite na blagajni sat vremena prije početka filma ili online

Ulaznice za projekcije u CKI Maksimir moguće je kupiti na blagajni sat vremena prije početka filma.

Svi filmovi iz ciklusa sinkronizirani su na hrvatski. 
Jedinstvena cijena ulaznice iznosi 3 eura.

Filmovi iz ciklusa

Snjeguljica

(Snow White and the Seven Dwarfs, SAD, 1937 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: David Hand
Sadržaj:

Snjeguljica je kao dijete izgubila oba roditelja, te sad živi u dvorcu s lijepom i zlom maćehom, kraljicom. Svakog dana kraljica pita svoje čarobno ogledalo tko je najljepši od svih, a ono uvijek odgovara da je to ona. No jednog dana ogledalo odgovori da je kraljica jako lijepa, ali da je od nje ipak netko ljepši, a taj netko je ni više ni manje nego Snjeguljica. Pobješnjela kraljica neredi lovcu da Snjeguljicu odvede u šumu i tamo je ubije, no lovac umje...

boja, 83'
PROJEKCIJA:
Subota 25.05.2024 U 16:00
Subota 06.04.2024 U 11:00

Mala sirena

(The Little Mermaid, SAD, 1989 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Ron Clements
Sadržaj:

Šesnaestogodišnja sirena i princeza Ariel fascinirana je životom na kopnu. Njezin otac, kontrolirajući kralj Triton, zabranjuje joj posjete izvan vodene sfere, ali buntovna Ariel ne želi mu se pokoriti. Jednom takvom prilikom ugleda privlačnog mladića, princa Erica, i zaljubi se u njega. Odlučna biti sa svojom novom ljubavi, Ariel želi postati djevojka te sklopi opasan dogovor s morskom vješticom Ursulom da se na tri dana pretvori u ljudsko biće…   Labavo temelj...

boja, 83'
PROJEKCIJA:
Subota 13.04.2024 U 16:00

Bambi

(SAD, 1942 | Mjesto prikazivanja filma: Scena Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: David Hand
Sadržaj:

Proljeće je i sve šumske životinje uzbuđene su najnovijim rođenjem u šumi, onim laneta kojem je njegova majka dala ime Bambi. Uzbuđenje je veće nego ikad prije jer Bambi će naslijediti titulu princa šume. Odrastajući, lane stječe najbolje prijatelje, svoje vršnjake zeca Thumpera i tvora Flowera, te mladu srnu Faline, ali najbliži ostaje s voljenom majkom. Jednog dana naučit će da izvan šume postoji velika opasnost zvana čovjek…   Peti Disneyjev dug...

boja, 69'
PROJEKCIJA:
Subota 27.04.2024 U 11:00

Tarzan

(SAD, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Chris Buck
Sadržaj:

1880-ih na području ekvatorijalne Afrike britanski par s malim djetetom doživi brodolom. Spase se i par sagradi kuću od drveta, ali ih ubije leopard Sabor, a dječačića spašava gorila Kala čije je mlado Sabor ubio, te ga posvoji i nadjene mu ime Tarzan. Svemu tome protivi se njezin mužjak, vođa gorila Kerchak. Odrastajući, Tarzan se sprijateljuje s nizom životinja, ponajviše s Kalinim nećakom Terkom i slonom Tantorom, a kad posve odraste spasi jednom prilikom gorile od Sabora, za &s...

boja, 88'
PROJEKCIJA:
Subota 11.05.2024 U 16:00

101 Dalmatinac

(One Hundred and One Dalmatians, SAD, 1961 | Mjesto prikazivanja filma: Scena Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Wolfgang Reitherman
Sadržaj:

London, 1958. Pjesmopisac Roger Radcliffe živi kao samac u stanu preko puta parka sa svojim psom dalmatinske pasmine Pongom. Pongo zaključi da Roger treba družicu, kao uostalom i on sam, te odvuče Rogera u park kako bi se upoznali s mladom Anitom i njezinom kujicom dalmatinske pasmine Perditom. Roger i Anita zaljube se jedno u drugo i uskoro vjenčaju, te zajedno usele u malu kuću, također u blizini parka. Perdita ostane skotna s Pongom, a kad za to sazna, Anitina krznom opsjednuta bivša...

boja, 79'
PROJEKCIJA:
Subota 18.05.2024 U 11:00

Trnoružica

(Sleeping Beauty, SAD, 1959 | Mjesto prikazivanja filma: Scena Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Clyde Geronimi
Sadržaj:

Kralj Stefan i kraljica Lea napokon su dobili dijete, kćerkicu Auroru. Razdragani time, prirede svečanost na koju pozovu mnoge uzvanike, među njima i tri dobre vile. Bijesna jer nije pozvana, zla vila iznenada se pojavi i baci kletvu na djevojčicu – umrijet će na svoj šesnaesti rođendan, tako da će se ubosti na vreteno. Treća dobra vila, koja još nije bila darovala Auroru, iskoristi tu činjenicu da ublaži kletvu – djevojčica neće umrijeti, nego će pasti u dubok i dug sa...

boja, 75'
PROJEKCIJA:
Subota 29.06.2024 U 11:00
Subota 01.06.2024 U 16:00

Ljepotica i zvijer

(Beauty and the Beast, SAD, 1991 | Mjesto prikazivanja filma: Scena Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: Gary Trousdale
Sadržaj:

Belle je mlada djevojka koja se spletom okolnosti nađe u dvorcu princa pretvorenog u zvijer. Uz pomoć osoblja dvorca koje je pretvoreno u kućanske predmete i namještaj, Belle uči najvažniju od svih lekcija: prava ljepota dolazi iznutra. Prvi animirani koji je bio nominiran za prestižnu nagradu Oscar u konkurenciji najboljeg igranog filma 1991. godine.

boja, 84'
PROJEKCIJA:
Subota 15.06.2024 U 11:00

Fantasia

(SAD, 1940 | Mjesto prikazivanja filma: Krovna terasa Scene Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1))

Režija: James Algar
FOTOGRAFIJA: John Carnochan
Sadržaj:

Članovi simfonijskog orkestra okupljaju se i uštimavaju instrumente. Na pozornicu dolazi majstor ceremonije, skladatelj i muzički kritičar Deem Taylor, te predstavlja program. Prva skladba je Tokata i fuga u D-molu Johanna Sebastiana Bacha. Dok orkestar započne svirati genijevu glazbu, žive snimke pretvaraju se putem dvostrukih ekspozicija i pretapanja u apstraktne animirane uzorke koji reflektiraju zvuk i ritam muzike. Potom slijedi druga epizoda, sa Orašarovom suitom Petra Iljič...

boja, 126'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 01.07.2024 U 21:30
Vidi cijeli program