Ciklus

Od 12.12. Do 12.12.2022.

Restauracije: Dragulji hrvatske filmske baštine

Restauracije: Dragulji hrvatske filmske baštine

Program Restauracije predstavlja vam premijere digitalno restauriranih filmova iz zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog arhiva u sastavu Hrvatskog državnog arhiva. U programu ćete vidjeti naslove koje je Hrvatska kinoteka postupkom digitalne restauracije obnovila u skladu s njihovim izvornim izgledom.

Na projekciji programa Restauracije 12. prosinca u 19 h prva dva restaurirana naslova pripadaju nijemoj filmskoj baštini Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Birtija (1929), film o problemu alkoholizma u slavonskom selu, uspješan je primjer upotrebe igranog filma u prosvjetnom filmskom opusu ŠNZ-a, a film Jedan dan u turopoljskoj zadruzi (1933) najpoznatiji je film ŠNZ-a i jedan od najboljih hrvatskih dokumentaraca uopće. Zadnji film na programu jedan je od najambicioznijih projekata endehaške kinematografije, zvučni igrano-dokumentarni film Barok u Hrvatskoj (1942) najuspješnijeg hrvatskog redatelja i snimatelja prve polovice 20. st. Oktavijana Miletića.

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva digitalno je restaurirala ove filmove uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra 2020. godine. Restauracije u rezoluciji 2K izvedene su u zagrebačkim studijima Ater i Klik film, pri čemu su korišteni izvornici na zapaljivoj, nitratnoj filmskoj vrpci.

Projekciju prva dva filma na klaviru će pratiti Vitomir Ivanjek, pijanist s višegodišnjim iskustvom glazbene pratnje nijemih filmova.

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma. Kustos programa je viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Program Restauracije realiziran je u suradnji s filmskim arhivom Hrvatska kinoteka i ulaz na njega je besplatan.

Filmovi iz ciklusa

Birtija

(Jugoslavija: Hrvatska, 1929)

Režija: Joza Ivakić
FOTOGRAFIJA: Stanislaw Noworyta
Sadržaj:

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma. Za projekciju će glazbenu pratnju uživo osigurati pijanist Vitomir Ivanjek. Od kako su u pijanoj svađi ubili njenog oca Marka, seljanka Anka ne podnosi pijance. Uda se za Franju tek kad on obeća da više neće popiti ni kapi alkohola. Nakon nekog vremena u braku, Franja na nagovor seljaka Meštra...

c/b, nijemi, digitalna restauracija, 32'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 12.12.2022 U 19:00

Jedan dan u turopoljskoj zadruzi

(Jugoslavija: Hrvatska, 1933)

Režija: Drago Chloupek
FOTOGRAFIJA: Aleksandar Gerasimov
Sadržaj:

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma. Za projekciju će glazbenu pratnju uživo osigurati pijanist Vitomir Ivanjek. Prikazuje se jedan dan života u seoskoj zadruzi turopoljskog sela Mraclin – od seoskih radova do intime obiteljskog života… Iako je Škola narodnog zdravlja prvenstveno producirala obrazovne filmove o higijeni i z...

c/b, nijemi, digitalna restauracija, 25'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 12.12.2022 U 19:00

Barok u Hrvatskoj

(NDH, 1942)

Režija: Oktavijan Miletić
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma. Projekciju će glazbenu pratnju uživo osigurati pijanist Vitomir Ivanjek. Nakon dokumentarnih snimaka baroknog kulturnog nasljeđa u Hrvatskoj, u igranim scenama oživljava se život hrvatske aristokracije u doba baroka uz priču o grofu Oršiću i njegovoj supruzi… Barok u Hrvatskoj, u režiji tada&s...

c/b, digitalna restauracija, 15'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 12.12.2022 U 19:00
Vidi cijeli program