Mustafa Abu Ali

1940., Malha, Jeruzalem - 30.07.2009, Jeruzalem

 

Director

Palestinski redatelj. Studirao na Sveučilištu California-Berkeley 1960-ih prije studija kinematografije u Londonu, gdje je diplomirao 1967.

Smatra se jednim od utemeljitelja palestinske kinematografije i Palestinske kinematografske udruge u Bejrutu 1973. (ponovno osnovane u Ramallahu 2004. godine). Zajedno sa Sulafom Jadallahom i Hanijem Jowhariehom osnovao je Palestinsku filmsku jedinicu (PFU) koja je svoju primarnu zadaću vidjela kao "dokumentiranje revolucije i stvaranje arhive slika povijesnih dokumenata".

Nakon preseljenja PLO-a u Libanon nakon događaja Crnog rujna, PFU je preimenovan u Palestinski filmski institut i postao je jedan od sedam odjela PLO-ovih Ujedinjenih medija. Abu Ali je bio na čelu odjela od 1973. do 1975. godine.

Abu Ali je napisao četiri scenarija i režirao više od 30 filmova, za koje je osvojio više od 14 nagrada, posljednju s Ismailia Film Festivala 2003. godine.

Filmografija


Filmovi redatelja

Oni ne postoje

(Lays lahum wujud, Palestina, 1974 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Mustafa Abu Ali
Sadržaj:

Život u izbjegličkom kampu Nabatia u južnom Libanonu, popraćen pismom napisanim fedajinu (palestinskom borcu). Odgovor izraelskoj premijerki Goldi Meir koja je izjavila da palestinski narod ne postoji.

c/b, 25'
Vidi cijeli program