Albert Serra

10.09.1975, Banyoles, Girona, Katalonija, Španjolska

 

Director

Španjolski redatelj i scenarist, diplomirao je španjolski jezik i komparativnu književnost na sveučilištu u Barceloni, a odslušao i kolegij iz povijesti umjetnosti. Snimio je dugometražne igrane filmove Crespià (2003), Viteška čast (Honor de cavallería, 2006) i Pjev ptica (El cant dels ocells, 2008) koji je na splitskom filmskom festivalu 2008. godine dobio glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma. Osim rada na filmu, bavi se i pisanjem i produkcijom kazališnih komada.

Filmografija


Filmovi redatelja

Viteška čast

(Honor de cavallería, 2006.)

Režija: Albert Serra
FOTOGRAFIJA: Christophe Farnarier, Eduard Grau
Sadržaj:

Svojevrsna ekranizacija romana Don Quijote Miguela de Cervantesa y Saavedre. Snimljen u minimalističkom stilu s prirodnim osvjetljenjem i dugim kadrovima, film prati putovanje Don Quijotea i njegova vjerna pratitelja Sancha Panze, no lišeno ustaljene romantične ideje o simpatičnom junaku, heroju kojeg vode ideali. Umjesto ekscentrična sanjara u avanturi, Serra Don Quijotea prikazuje kao antijunaka bližeg Samuelu Beckettu.

digitalno, boja, 95 min

Priča s Pacifika

(Pacifiction, Francuska, Španjolska, Njemačka, Portugal, 2022)

Režija: Albert Serra
FOTOGRAFIJA: Artur Tort
Sadržaj:

Katalonski redatelj Albert Serra dosad je bio poznat po svojim historijski orijentiranim filmovima (Povijest moje smrti, HRFF 2013., Smrt Luja XIV, HRFF 2016.), dok je Pacifiction smješten u i zainteresiran za suvremeno. Mjesto zbivanja je Tahiti, najveći otok Francuske Polinezije, gdje se francuski visoki povjerenik De Roller (Benoît Magimel) upliće u lokalne sporove i postaje sve više paranoičan oko toga skriva li njegova vlada nuklearne podmornice uz obalu....

boja, 165’
Vidi cijeli program