Claude Autant-Lara

05.08.1901, Luzarches, Francuska - 05.02.2000, Antibes, Francuska

 

Director
Porijeklom iz Francuske, tijekom Prvog svjetskog rata s majkom seli u Englesku zbog njezinih snažnih pacifističkih stavova. U domovinu se vraća 1919. godine, gdje studira umjetnosti i počinje raditi na filmu kao kostimograf i scenograf. Neko vrijeme radi kao pomoćnik redatelja za Marcela L'Herbiera i René Claira. Vlastiti redateljski rad započinje nijemim nadrealističnim kratkometražnim filmom Fait-divers (1923), a 1933. režira prvi dugometražni film, zvučni Ciboulette. Zapaženije filmove snima tek za njemačke okupacije Francuske, a prvi međunarodni uspjeh postiže filmom Đavo u tijelu (Le diable au corps 1947). Važniji filmovi su mu Le mariage de chiffon (1941), Douce (1943), Sylvie et le fantôme (1946), L' auberge rouge (1951), Le rouge et le noir (1954), La traversée de Paris (1956), En cas de malheur (1958). Već od sredine pedesetih izložen je kritici francuskih novovalovaca te su mu filmovi manje zapaženi, a posljednji film Gloria snimljen je 1977. godine. Poslije toga kratko je bio član europskog parlamenta, no 1989. godine prisiljen je dati ostavku nakon antisemitskih izjava o nepostojanju holokausta.

Filmografija


Filmovi redatelja

Vjenčanje u prnjama

(Le mariage de chiffon, 1941)

Režija: Claude Autant-Lara
FOTOGRAFIJA: Philippe Agostini, Jean Isnard
Sadržaj:

Chiffon je nadimak neukrotive mlade djevojke koju guše konvencije aristokratskoga podrijetla. Njezina majka, markiza de Bray, sili ju na udaju za bogata plemića, pukovnika kojeg je upoznala na željezničkoj stanici. Chiffon pak potajno želi siromašna avijatičara, koji je ujedno i njezin ujak. Morat će odabrati između čovjeka kojeg voli i muškarca kojeg joj je odabrala majka...

c/b, 35mm, 103 min

Slatka

(Douce, 1943)

Režija: Claude Autant-Lara
FOTOGRAFIJA: Philippe Agostini
Sadržaj:

Radnja je smještena u Pariz 1887. godine, gdje kroz prizmu ljubavnih odnosa pratimo propadanje aristokratske obitelji de Bonafé. Douce je mlada unuka grofice Bonafé koja je zaljubljena u Fabiena, čovjeka ispod svog položaja. To izaziva neodobravanje obitelji, iako istovremeno njen otac, udovac, žudi za Irène, njezinom guvernantom koja također voli Fabiena.

c/b, 35mm, 104 min

Đavo u tijelu

(Le diable au corps, 1947.)

Režija: Claude Autant-Lara
FOTOGRAFIJA: Michel Kelber
Sadržaj:

Za vrijeme Prvog svjetskog rata upoznaju se devetnaestogodišnja Marthe i sedamnaestogodišnji François. Ona radi kao medicinska sestra i pod pritiskom je roditelja koji žele da se uda. François se zaljubljuje u nju, no njegovo nezrelo ponašanje je ubrzo odbije te se ona zaručuje za vojnika koji se sprema na frontu. Kada se ponovno sretnu nakon njezina vjenčanja François i Marthe nastavljaju vezu, ali s tragičnim posljedicama.

digitalno, c/b, 110 min
Vidi cijeli program