Samuel Beckett

13.04.1906, Dublin - 22.12.1989, Pariz

 

Director

Bio je irski romanopisac, dramaturg, pisac kratkih priča, kazališni redatelj, pjesnik i književni prevoditelj.

Njegov književni i kazališni rad karakteriziraju turobna, neosobna i tragikomična životna iskustva, često povezana s crnom komedijom i besmislicama. Njegov je rad postajao sve minimalističkiji kako je karijera napredovala, uključujući više estetskog i jezičnog eksperimentiranja, s tehnikama ponavljanja i samoreferencije.

Smatra se jednim od posljednjih modernističkih pisaca i jednom od ključnih figura onoga što je Martin Esslin nazvao teatrom apsurda.

Živio je u Parizu veći dio života, pisao je na francuskom i na engleskom. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je član francuske grupe otpora Gloria SMH te je odlikovan Croix de Guerre 1949. 

Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1969. za svoje pisanje, koje - u novim oblicima za roman i dramu - u oskudici modernog čovjeka poprima svoj uzlet.

Godine 1961. podijelio je prvu nagradu Prix International s Jorgeom Luisom Borgesom. Bio je prva osoba koja je 1984. godine izabrana za Saoija Aosdáne.

Filmografija


Filmovi redatelja

Film

(SAD, 1965)

Režija: Samuel Beckett
Sadržaj:

Dvadesetominutni, gotovo potpuno nijemi film (bez dijaloga ili glazbe, osim jednog 'šššš!') u kojem O (Buster Keaton) pokušava izbjeći promatranje E (svevideće oko). No, budući da se film temelji na načelu biskupa Berkeleya 'esse est percipi' (biti znači biti percipiran), samo Keatonovo postojanje urotilo se protiv njegovog truda.

c/b, 24'
Vidi cijeli program