Stijn Coninx

21.02.1957, Neerpelt

 

Director
Belgijski redatelj i scenarist, za film se zainteresirao još kao dječak posredovanjem oca fotografa koji je bio obožavatelj Charlie Chaplina i Bustera Keatona. Studirao je filmsku režiju u Bruxellesu, a kao završni rad na studiju snimio je dokumentarac Servais (1980). Uslijedio je kratkometražni Surfing (1982), nakon kojeg je neko vrijeme radio kao asistent redatelja. Prvi dugometražni film Hector snima 1987. godine, a snimio je i Koko flanel (1990), Daens (1993), koji mu je donio Joseph Plateau nagradu (belgijski ekvivalent francuske nagrade Cezar) za najboljeg redatelja, te When the Light Comes (1998) i Verder dan de maan (2003).

Filmografija


Filmovi redatelja

Daens

(1992)

Režija: Stijn Coninx
FOTOGRAFIJA: Walther van den Ende
Sadržaj:

Radnja je smještena pred kraj 19. stoljeća u gradić Aalst u koji stiže svećenik Adolf Daens. Po dolasku svjedoči užasnim uvjetima rada u lokalnoj tekstilnoj tvornici u kojoj se djeca izrabljuju i seksualno zlostavljaju. Zaprepašten viđenim, piše prosvjedni novinski članak čime započinje pravu pobunu iskorištavanih radnika. Međutim, crkva nimalo ne odobrava njegov angažman.

boja, 138 minuta

Nasmijana opatica

(Soeur sourire, Belgija, 2009)

Režija: Stijn Coninx
Sadržaj:

Soeur Sourire je dirljiva priča o djevojci Jeannine, mladoj Belgijanki koja je, nakon što se zaredila, postala svjetska zvijezda hitom Dominique, nique, nique 1961. godine.

boja
Vidi cijeli program