Gérard Corbiau

19.09.1941, Bruxelles

 

Director
Belgijski redatelj i scenarist, studirao je režiju na IAD-u (Institut des arts de diffusion), a potom se 1968. zaposlio na belgijskoj radioteleviziji. Prvi dugometražni igrani film Le maître de musique snimio je 1989. godine. Slijedi drama L' année de l'éveil (1991.), film Farinelli (1994.) o istoimenu pjevaču koji mu je 1995. donio Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma; dokumentarni film Versailles, la visite (1999.), igrana povijesna drama Le roi danse (2000.) i također povijesni Saint-Germain ou la négociation (2003.), rađen za televiziju.

Filmografija


Filmovi redatelja

Farinelli

(1994)

Režija: Gérard Corbiau
FOTOGRAFIJA: Walther van den Ende
Sadržaj:

Film je temeljen na priči o poznatom kastratu iz 18. stoljeća, Carlu Broschiu poznatijem pod imenom Farinelli. Operiran još kao dječak kako mu glas ne bi mutirao, Farinelli je uz vježbu i naporan rad postao izvanredan i veoma cijenjen pjevač. Prema očevoj naredbi, u početku je pjevao tek skladbe svoga prosječno talentiranog brata, što je kočilo njegove sposobnosti.

boja, 111 minuta

Učitelj glazbe

(Le maître de musique, 1989.)

Režija: Gérard Corbiau
FOTOGRAFIJA: Walther van den Ende
Sadržaj:

Joachim Dallayrac, poznati operni pjevač šokira javnost izjavom da odlazi u mirovinu. Povlači se na seosko imanje gdje se posvećuje podučavanju mlade pjevačice Sophie. Upoznaje sitnoga lopova Jeana čiji ga glas toliko oduševi da ga nagovori da mu se pridruži da bi i njega podučavao. Dvoje mladih pjevača uskoro se prijavljuju na pjevački natječaj staroga Joachimova rivala.

boja, 35 mm, 100 min
Vidi cijeli program