Pietro Germi

14.09.1914, Genova, Italija - 05.12.1974, Rim, Italija

 

Director
Scenarist i redatelj, kratko je pohađao nautički institut prije negoli se odlučio za glumački poziv. Studirao je glumu i režiju na rimskom Centro Sperimentale di Cinematografia, a tijekom školovanja zarađivao je kao statist, asistent redatelja i povremeno scenarist. Redateljski debut bio mu je film Il testimone (1946.) koji s idućim radovima čini njegovu ranu, neorealističku fazu stvaralaštva obilježenu društvenim dramama orijentiranim na probleme iz života ljudi sa Sicilije. Iz tog razdoblja izdvajaju se filmovi Izgubljena mladost (Gioventù perduta, 1947.), U ime zakona (In nome della legge, 1949.), Put nade (Il cammino della speranza, 1950.), Ljubomora (Gelosia, 1953.), Željezničar (Il ferroviere, 1956.). Okušao se i u kriminalističkom žanru filmovima La città si difende (1951.) koji je osvojio nagradu kao najbolji talijanski film na venecijanskom filmskom festivalu 1951. godine i Un maledetto imbroglio (1959.). Njegovu drugu fazu stvaralaštva čine satiričke komedije u kojima zadržava interes za ljude sa Sicilije. Prvi film iz tog razdoblja je Razvod na talijanski način (Divorzio all'italiana, 1961.) kojim je postigao međunarodni uspjeh osvojivši i nagradu za najbolju komediju na festivalu u Cannesu 1962. godine. Uslijedili su također zapaženi Sedotta e abbandonata (1964.) i Dame i gospoda (Signore & signori, 1966.) te njegova posljednja četiri filma L'immorale (1967.), Serafino (1969.), Le castagne sono buone (1970.) i Alfredo, Alfredo (1972.). Zadnji projekt Amici miei (1975.) bio je prisiljen napustiti zbog bolesti od koje je i preminuo potkraj 1974. godine.

Filmografija


Filmovi redatelja

Izgubljena mladost

(Gioventů perduta, 1947)

Režija: Pietro Germi
FOTOGRAFIJA: Carlo Montuori
Sadržaj:

Stefano, sin sveučilišnoga profesora iz srednje klase, hladnokrvni je vođa skupine mladih delikvenata odgovornih za nekoliko oružanih pljački. Kada mu policija dođe preblizu, kako bi se spasio Stefano ne preza od ubojstva prijateljice iz mladih dana. Igrom slučaja, policijski inspektor zadužen za njegovo hvatanje zaljubljuje se u njegovu sestru.

35mm, c/b, 86 min

Put nade

(Il cammino della speranza, 1950)

Režija: Pietro Germi
FOTOGRAFIJA: Leonida Barboni
Sadržaj:

Sicilijanski rudari, u nemogućnosti da nađu posao u domovini, pokušavaju s obiteljima prebjeći u Francusku u potrazi za boljim životom. Ciccio za poveću svotu novca nudi prijelaz preko granice zbog čega mnogi rudari prodaju sve dragocjenosti. Među njima su Saro i njegovo troje djece te Barbara i njezin suprug Vanni koji je u bijegu pred zakonom.

35mm, c/b, 105 min

Razvod na talijanski način

(Divorzio all'italiana, 1961)

Režija: Pietro Germi
FOTOGRAFIJA: Leonida Barboni, Carlo Di Palma
Sadržaj:

Ferdinando, tridesetsedmogodišnji talijanski plemić, sit je supruge i zaljubljen u šesnaestogodišnju rođakinju Angelu. Iako bi se najradije razveo, muči ga mali problem: u Italiji šezdesetih godina prošloga stoljeća razvod je ilegalan. Jedino drugo rješenje je ubiti suprugu, a ako to učini radi obrane časti jer ga je ona prevarila, tada će i kazna biti blaga. Ferdinando se stoga baca u potragu za prikladnim ljubavnikom za suprugu.

35mm, c/b, 105 min

Gospođe i gospoda

(Signore e signori, 1965.)

Režija: Pietro Germi
FOTOGRAFIJA: Aiace Parolin
Sadržaj:

Filmski omnibus o ljubavnim problemima lokalnih sredovječnih muškaraca smješten je u talijansku provinciju. Prva je priča o zavodniku koji se pred liječnikom pretvara da je impotentan da bi mogao zavesti njegovu ženu; druga je priča o oženjenu muškarcu koji napušta suprugu zbog mlade konobarice, ali, progonjen zbog preljuba, mora napustiti zemlju; u trećoj priči, nakon što mu nekoliko bogataša zavede maloljetnu kćer, seljak ih tuži te isprva dobiva novac u zamjenu za povlačenje tužbe.

c/b, 35 mm, 115 min
Vidi cijeli program