Mia Hansen-Løve

05.02.1981, Pariz

 

Director

Francuska filmska redateljica, scenaristica i bivša glumica.

U tinejdžerskoj dobi uživala je u glumi te se pojavila u filmovima "Krajem kolovoza, početkom rujna" i "Sentimentalnim sudbinama" (oba u režiji Oliviera Assayasa). 

Godine 2001. započela je studij na Konzervatoriju dramskih umjetnosti u Parizu, no napustila ga je iduće godine te počela pisati recenzije za francuski filmski časopis Cahiers du cinéma do 2005., a taj je posao potaknuo njezinu želju za snimanjem filmova. 

Njezini filmovi uglavnom se vrte oko obiteljskih i romantičnih odnosa te njihovih učinaka, a uobičajene su teme osobna kriza, želja i egzistencijalizam. Također, nerijetko se dotiču generacijskih učinaka francuske političke i društvene povijesti.

Filmografija


Filmovi redatelja

Jednog lijepog jutra

(Un beau matin, Francuska/Njemačka, 2022)

Režija: Mia Hansen-Løve
FOTOGRAFIJA: Carole Bethuel
Sadržaj:

Sandra je mlada majka koja samostalno odgaja kćerku te istovremeno redovito posjećuje bolesnog oca. Dok se ona i njezina obitelj žustro bore oko toga kako ocu osigurati potrebnu skrb, Sandra se ponovno povezuje s Clementom, prijateljem kojeg dugo vremena nije vidjela. Premda je Clement u ljubavnoj vezi, njih se dvoje uskoro upuštaju u strastvenu aferu… Film je dobitnik nagrade Label Europa Cinemas na festivalu u Cannesu, nominiran za nagradu Europske filmske Akadem...

boja, 112'
Vidi cijeli program