Trần Anh Hùng

23.12.1962, Đà Nẵng, Vijetnam

 

Francusko-vijetnamski redatelj.

U Francuskoj od 1975., studirao film na École Nationale Louis Lumière, gdje se ističe nagrađivanim kratkim filmovima. Ugled stječe cjelovečernjim prvijencem Miris zelene papaje (1993), u kojemu rekonstruira ambijent kolonijalnog Vijetnama 1950-ih istaknuvši se ponajprije kao red. impresionist koji vizualnom ljepotom kadrova i bogatstvom zvukova proustovski oživljuje nestalu kulturu visokoga vijetnamskoga društva.

Sljedeći film Cyclo (Zlatni lav), prvi koji je snimio u Vijetnamu, parafraza je Kradljivaca bicikla, s radnjom u suvr. Ho Shi Minu. Nakon duge stanke vraća se 2001. god. filmom Na vrhuncu ljeta, opet s radnjom u suvremenom Vijetnamu, ali u ambijentu hanojske više srednje klase. Unatoč suvr. velegradskom okružju, Na vrhuncu ljeta je lirsko-impresionistička intimna drama, u kojoj u priči o životu triju sestara tematizira problem preljuba.

Filmografija


Filmovi redatelja

Okus ljubavi

(La passion de Dodin Bouffant, Francuska, Belgija, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Trần Anh Hùng
FOTOGRAFIJA: Jonathan Ricquebourg
Sadržaj:

Godina je 1885., a Eugenie (Juliette Binoche) je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina (Benoît Magimel). Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie izni...

boja, 135'
Vidi cijeli program