Ján Kadár

01.04.1918, Budimpešta, Austro-Ugarska (danas Mađarska) - 01.06.1979, Los Angeles, Kalifornija, SAD

 

Director

Redatelj i scenarist, studirao je na filmskoj školi u Bratislavi, no nije imao priliku završiti studij jer ga je nacistički režim zatvorio u logor. Nakon rata režirao je kratki dokumentarni film Na troskách vyrastá zivot (1945). Radio je kao scenarist i asistent redatelja u filmskom studiju Barandov u Pragu, a prvi igrani film Katka režirao je 1950. godine. Potom je započeo redateljsko-scenarističku suradnju s Elmarom Klosom iz koje se posebno izdvajaju Smrt se zove Engelchen (Smrt si řika Engelchen, 1963) i klasik Trgovina na korzu (Obchod na korze, 1965), koji je dobio Oscara za najbolji strani film 1965. godine. Kadár je emigrirao u SAD 1968. godine i tamo nastavio režirati snimivši The Angel Levine (1970), Lies My Father Told Me (1975) i par tv filmova. Njegovo posljednje djelo je mini serija Freedom Road (1979) sa Muhammedom Alijem u glavnoj ulozi.

Filmografija


Filmovi redatelja

Smrt se zove Engelchen

(Smrt si rika Engelchen, 1963)

Režija: Ján Kadár
FOTOGRAFIJA: Rudolf Milic
Sadržaj:

Glavni junak filma češki je partizan u Drugom svjetskom ratu. Taman u vrijeme proglašenja mira pogođen je metkom u kralješnicu i odlazi na hitno liječenje. Pokušavajući ostati pri svijesti, prisjeća se događaja koji su prethodili pridruživanju partizanima. Želja za osvetom njemačkom zapovjedniku Engelchenu, kojeg smatra odgovornim za smrt svojih drugova, glavna mu je motivacija za nastavak života.

c/b, 35 mm, 111 min

Trgovina na korzu

(Obchod na korze, Čehoslovačka, 1965)

Režija: Ján Kadár
FOTOGRAFIJA: Vladimír Novotný
Sadržaj:

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata u slovačkom gradiću nacionalistička vlast nacionalizira imovinu Židova. Stolar Antonin Brtko i njegova obitelj jedva preživljavaju pa mu njegov šurjak uređuje da dobije malu trgovinu šivaćeg pribora koju vodi stara Židovka. Iako ne podupire nacističku vlast, Antonin prihvaća ponudu dijelom iz straha, dijelom zbog mogućnosti boljeg života. No, administrativnom pogreškom ime postarije Židovke nije na popisu za deportaciju, pa ga ona, senilna i...

c/b, 128 min
Vidi cijeli program