Jasmin Duraković

 

Director

Redatelj,  scenarist, pisac, producent. Režirao je igrane filmove: Nafaka (2006), Sevdah za Karima (2010), Ja sam iz Krajine, zemlja kestena (2013), The Final Barrier (2016) i Praznik praznine (2022) Njegov novi filmski projekat Balada o Pišonji i Žugi nalazi se u produkcijskoj fazi realizacije.

Filmovi su mu prikazani na mnogim svjetskim festivalima i dobivali  međunarodne nagrade (Zlatni Benjamin, Nagrada Evropska prijestolnica kulture Peč 2010 za najbolji film, California filma Award, Filmart Film Festival Award). 

Kao producent, sudjelovao  je u produkciji filmova koji su prikazani na velikim svjetskim festivalima (Cannes, Berlinale, Rotterdam Film Festival, Toronto, Sarajevo Film Festival i mnogi drugi). 

Bio je pokretač i kreativni producent hit TV serija poput Pozitivna geografija, Viza za budućnost, Lud, zbunjen, normalan, Dobrodošli u Orient Express

Autor je nagrađivanih dramskih predstava: Grad snova 2000 i Te sjajne godine opsade, bavi se i kazališnom režijom (Velika sestra: U mreži života, Cabaret: Za pravu ljubav nema granica, Savršeni kroj, Oktobarska).

Bio je generalni direktor javnog servisa RTVFBiH i Filmskog centra Sarajevo. Osnivač i producent  jedne od vodećih produkcijskih kompanija u BiH DEPO. Predsjednik je CKA Charlama,  u kojem djeluje jedna od najpoznatijih galerija suvremene umjetnosti u regiji.

Filmografija


Filmovi redatelja

Praznik praznine

(BiH, 2022)

Režija: Jasmin Duraković
FOTOGRAFIJA: Šahin Šišić
Sadržaj:

U svijetu koji je odavno izgubio dušu, ali i vrijednosti za koje se pojedinac bori, sredovječni Sado – čovjek koji traži svoje davno posuđene knjige i usput traga za vlastitim, ali i izgubljenim ljudskim identitetom, živi kao usamljenik kojem je potrebna mrva ljubavi. Kao tragač za knjigama koje je u svome bogatom društvenom i privatnom životu posuđivao raznim prijateljima i slučajnim prolaznicima, pokušava doći do nove životne ravnoteže i sklada. Ali, kreću u drugom p...

boja, 95'
Vidi cijeli program