Khadijeh Habashneh Abu Ali

 

Director

Khadijeh Habashneh vratila se u Jordan 1967. nakon završetka studija u Kairu i udružila snage s Mustafom Abu Alijem, Sulafahom Jad Allahom i Hani Jawhariyom kako bi osnovala grupu palestinskih i arapskih filmaša koji su odlučili podržati palestinski otpor snimajući filmove o borbama Palestinci i svakodnevni život u izbjegličkim kampovima. Prisiljeni na bijeg iz Ammana (Jordan) nakon Crnog rujna 1971., stvorili su organizaciju Palestinska filmska jedinica u Bejrutu, Libanon 1973., pod pokroviteljstvom PLO-a. Godine 1976. ova grupa će postati Palestinski filmski institut, koji je do 1982. godine vodio Khadijeh Habashneh. Zajedno su radili na stvaranju "popularnog filma" stvaranjem novog oblika kinematografije, koristeći i igrani i dokumentarni film. U to su vrijeme uspostavili snažne veze s međunarodnom sferom antikolonijalnog filma, od Latinske Amerike do Europe, surađujući s grupama poput Dzige Vertova i filmaša poput Jean Luca Godarda i Pina Solanasa. Ova je grupa producirala više od 30 filmova, od kojih su mnogi danas nestali, a prikazivani su diljem svijeta iako u Palestini do nedavno nisu prikazivani.

Sa svojim dokumentarcem Djeca bez djetinjstva, Khadijeh Habashneh se uzdigla na razinu Sulafah Jad Allah, druge vrhunske palestinske redateljice. Ovaj dokumentarac prikazuje svakodnevni život djece bez roditelja koju su rodili mučenici Tel al-Zaatara 1976. Zatim je snimila Žene u Palestini, dokumentarac koji je nestao s izraelskom invazijom na Bejrut 1982., a nije sačuvana nijedna kopija.

Khadijeh Habashneh uvijek je radila na dva fronta: kinematografiji i rodnom pitanju. Sudjelovala je u osnivanju Opće unije palestinskih žena i Centra za ženske studije u Jordanu, a još uvijek surađuje s Palestinskim ženskim istraživačkim i dokumentacijskim centrom. Khadijeh Habashneh trenutačno je koordinatorica Projekta očuvanja starih palestinskih filmova za očuvanje i vraćanje palestinske filmske arhive koja je nestala u Bejrutu 1982.

Živi u Ammanu i radi na pisanju knjige pod naslovom Knights of Cine, koja prati povijest prve grupe palestinskih filmaša, Palestinske filmske jedinice.

Filmografija


Filmovi redatelja

Djeca bez djetinjstva

(Atfal Walakin, Palestina, 1979)

Režija: Khadijeh Habashneh Abu Ali
FOTOGRAFIJA: Samir Nemr
Sadržaj:

Dana 12. kolovoza 1976., tijekom građanskog rata u Libanonu, falangisti su napali izbjeglički kamp Tal al-Zaatar. 2000 ljudi je masakrirano. Kuća prima siročad. Kamera ih prati u njihovoj svakodnevici, u njihovoj patnji, u nesigurnosti izbjegličkih kampova.

boja, 21'
Vidi cijeli program