Lav Diaz

30.12.1958, Datu Paglas, Filipini

 

Director
Foto: Fenerli1978 (CC BY-SA 4.0)

Filipinski nezavisni redatelj i rodočelnik slow cinema. Njegovi filmovi opisuju socijalno i političko stanje u njegovoj domovini, a ujedno plijene svojom vizualnom poetikom i minuciozno razrađenim kadrovima. Melancholia je 2008. u Veneciji nagrađena za najbolji film u programu Orizzonti. Norte, Hangganan ng Kasaysayan (Norte, the End of History) prikazan je 2013. u Cannesu u programu Un Certain Regard i nagrađen za najbolju kameru. Film Mula sa Kung Ano ang Noon (From What Is Before) nagrađen je u Locarnu Zlatnim leopardom, a 2016. na Berlinskom festivalu, njegov osmosatni film Hele Sa Hiwagang Hapis (Uspavanka za tužnu misteriju) nagrađen je Srebrnim medvjedom i nagradom Alfred Bauer koja se dodjeljuje filmovima koji otvaraju nove perspektive.

Filmografija


Filmovi redatelja

Nakon plime

(Kapag wala nang mga alon, Filipini, Francuska, Portugal, Danska, 2022 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Lav Diaz
FOTOGRAFIJA: Larry Manda
Sadržaj:

Poručnik Hermes Papuran, jedan od najboljih filipinskih istražitelja, nailazi na veliku moralnu dilemu. Kao pripadnik policije, on je svjedok ubilačke kampanje za borbu protiv droge, koja se sprovodi u okviru njegove institucije. Počinjena zvjerstva nagrizaju Hermesa fizički i duhovno, a preplavljen anksioznošću i osjećajem krivice on obolijeva od kožne bolesti. Dok se pokušava izliječiti mračna prošlost ga proganja i primorava da se s njom obračuna.   Lav Diaz opisao...

c/b, 187'
Vidi cijeli program