Dominik Moll

07.05.1962, Bühl, Zapadna Njemačka

 

Director

Francuski filmski redatelj i scenarist njemačkog podrijetla. 

Nakon što je djetinjstvo proveo u Njemačkoj, Moll je studirao film na City Collegeu u New Yorku i Francuskoj nacionalnoj filmskoj školi (IDHEC). Potom je radio kao pomoćnik urednika, urednik i pomoćnik redatelja, među ostalim s Marcelom Ophulsom i Laurentom Cantetom. Njegov debitantski igrani film, Intimité, objavljen je 1994. godine.

Godine 2001. osvojio je nagradu César za najboljeg redatelja za film Harry, He's Here to Help. I Lemming i Harry, He's Here to Help odabrani su da se natječu za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu. Godine 2023. Moll je osvojio nagradu César za najboljeg redatelja za film The Night of the 12th, koji je osvojio i nagradu za najbolji film na 48. dodjeli nagrada César.

Filmografija


Filmovi redatelja

Noć zločina

(La nuit du 12, Francuska, Belgija, 2022 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Dominik Moll
FOTOGRAFIJA: Patrick Ghiringhelli
Sadržaj:

Kaže se da svaki istražitelj ima zločin koji ga proganja, slučaj koji ga boli više nego druge, a da on nužno ne zna zašto. Kapetan kriminalističkog odijela Yohan Vivés i njegov tim istražuju složeni život i odnose žrtve ubojstva Clare. Ono što počinje kao samo još jedan u nizu slučajeva, ubrzo se pretvara u opsesiju za policijskog kapetana... Film je nominiran za 10 prestižnih francuskih filmskih nagrada César, od kojih je osvojio čak njih šest,...

boja, 115'
Vidi cijeli program