Alberto Moravia

22.11.1907, Rim - 26.09.1990, Rim

 

Director

Pravim imenom Alberto Pincherle, talijanski je književnik (pripovjedač, dramaturg, esejist) i novinar, podrijetlom Židov iz Moravske, a po majci iz Dalmacije. 

Njegovi su romani istraživali pitanja moderne seksualnosti, društvenog otuđenja i egzistencijalizma. Najpoznatiji je po debitantskom romanu Gli indifferenti i po antifašističkom romanu Il Conformista. Ostali njegovi romani adaptirani za kino su AgostinoIl disprezzoLa Noia i La ciociara.

Moravia je jednom primijetio da su najvažnije činjenice njegova života bile njegova bolest, tuberkulozna infekcija kostiju koja ga je prikovala za krevet pet godina te fašizam, jer su oboje uzrokovali da pati i čini stvari koje inače ne bi činio (naš karakter oblikuje ono što smo prisiljeni činiti, a ne ono što činimo svojom slobodnom voljom).

Moravia je bio ateist. Njegovo pisanje obilježeno je činjeničnim, hladnim, preciznim stilom, često oslikavajući bolest buržoazije. Bio je ukorijenjen u tradiciji pripovijedanja devetnaestog stoljeća, poduprt visokom društvenom i kulturnom sviješću. Vjerovao je da pisci moraju, ako žele predstavljati stvarnost, zauzeti moralnu poziciju, jasno zamišljen politički, društveni i filozofski stav, ali također da, u konačnici, pisac preživljava usprkos svojim uvjerenjima.

Između 1959. i 1962. Moravia je bio predsjednik PEN Internationala - svjetske udruge pisaca.

Filmografija


Filmovi redatelja

Krivica sunca

(Colpa del sole, Italija, 1951)

Režija: Alberto Moravia
FOTOGRAFIJA: Renato Del Frate
Sadržaj:

Jedino kinematografsko iskustvo Alberta Moravije. Prikazuje neke tipične teme pisca: buržoasko okruženje, ukus za detalje, eros i nasilje koje grebe ravnodušnost.    

c/b, 6'
Vidi cijeli program