Farah Nabulsi

1978., London, UK

 

Director

Britansko - palestinska redateljica i aktivistica za ljudska prava. Za svoj kratki film The Present bila je nominirana za Oscara i osvojila nagradu BAFTA za najbolji kratki film.

Godine 2016. osnovala je Native Liberty Productions, neprofitnu tvrtku za medijsku produkciju, čiji je cilj ponovno humanizirati Palestince i skrenuti pozornost na nepravde s kojima se suočavaju. Također je osnivačica oceansofinjustice.com, internetske obrazovne platforme s vijestima s teritorija okupiranih od strane Izraela.

Njezin igrani film, The Teacher, premijerno je prikazan 9. rujna 2023. na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Film govori o ožalošćenom palestinskom školskom učitelju, Basemu, koji postaje vrlo uključen u živote dvojice svojih učenika, Adama i Yacouba, kada je njihov dom srušen buldožerom. Tijekom filma, Basem pokušava pomiriti svoju ulogu oca Adama i Yacouba i svoju predanost palestinskom otporu, a sve to usred tekućeg incidenta u kojem je vojnik IDF-a, sin američkog diplomata, zatočen talac.

Filmografija


Filmovi redatelja

Dar

(The Present, Palestina, 2020)

Režija: Farah Nabulsi
FOTOGRAFIJA: Benoît Chamaillard
Sadržaj:

Na godišnjicu braka, Yusef i njegova mala kći krenuli su na Zapadnu obalu kako bi njegovoj ženi kupili dar. Između vojnika, odvojenih cesta i kontrolnih točaka, koliko bi lako bilo otići u kupovinu?

boja, 24'
Vidi cijeli program